Nedavne študije pravijo, da za opustitev navade na boste potrebovali 21 dni temveč 66. Preden se spravite k uresničevanju teh ciljev, pa imejte v mislih, da nekatere najbolj ogabne navade niso tako grozne, kot mislite.

Tukaj je nekaj najbolj ogabnih navad, ki jih marsikdo počne – te so na prvi pogled videti nagnusno, a naj bi imele pozitivne učinke na vaše zdravje.

Uriniranje med kopanjem

Raziskave ugotavljajo, da je skoraj 75 odstotkov ljudi vsaj enkrat v življenju odvajalo vodo med prhanjem. Za to početje naj se ne bi sramovali, saj naj bi kislina in amonijak v urinu pomagala pri preprečevanju glivičnih okužb na prstih.

Pljuvanje

Pljuvanje je lahko izjemno ogabna navada, še posebej, če jo prakticirate na javnih mestih. Če pa telovadite in pljuvate, vam lahko to pomaga pri lažjem dihanju.

Običajno vdihnemo skozi nos – to dejanje ogreje zrak in ga naredi bolj vlažnega, kar omogoča telesu, da učinkoviteje absorbira kisik. Ko pa telovadimo, po navadi skozi usta vdihnemo zrak, kar povzroča preveliko proizvajanje sline, ki vpliva na naše dihanje. S pljuvanjem se lahko znebite odvečne sline, ki se proizvede med telovadbo.

Vetrovi

Morda ne veste, a vaše telo izpusti plin približno 14-krat na dan in približno 3- do 5-krat med spanjem. Praviloma prebavni trakt začne proizvajati ogljikov dioksid in metan približno 6 ur po jedi – vetrovi pa naj bi vam pomagali, da se  vaše telo znebi teh plinov. Če poskušate zadržati pline, lahko to povzroči bolečine v trebuhu ali napihnjenost.

Riganje

Riganje po obroku naj bi bilo dobro za vaš želodec, saj ga na tak način razbremenite zraka. Zadrževanje plinov v želodcu lahko povzroči želodčno kislino v požiralniku, ki lahko vodi do bolečin v prsih. Toda če to izvajate preveč pogosto, je to lahko tudi znak, da gre morda za refluksno bolezen požiralnika.

Grizenje nohtov

Ko ugriznete v noht, zaužijete nekaj bakterij, ki so na in pod njim – to naj bi imelo pozitivne vplive na vaš imunski sistem, saj ta začne proizvajati več belih krvnih celic, ki pomagajo pri boju proti bakterijam. Vaše telo naj bi tudi registriralo te bakterije, ki ste jih vnesli v usta, v svoji “spominski banki”, kar pomeni, da ji bo takrat, ko se telo sreča ponovno z njimi, uspešneje premagalo.

Preskakovanje tuširanja

Če se tuširate vsak dan, naj bi sprali vsa olja s svoje kože in las, ki so za zaščito in hidracijo. Vroča voda brez mila lahko uniči veliko koristnih bakterij, ki skrbijo za vašo kožo, da ta ostane sijoča in prožna. Naravno in celo zdravo naj bi bilo, da enkrat ali dvakrat na teden preskočite prho.