Okušanje slastne torte ni edina stvar pri sladici, ki na nas vpliva blagodejno. Če ste peki sladic do zdaj posvečali le malo pozornosti, se bo to kmalu spremenilo. Po mnenju znanstvenikov pečenje sladic na naše duševno zdravje vpliva enako blagodejno kot meditacija.

Odmerjanje, mešanje, gnetenje …, vsa prizadevanja za pripravo sladice imajo na naše duševno stanje veliko večji učinek, kot pa samo preprost nakup sladice ali drugih dobrot v pekarni.
Po mnenju več psihologov lahko peka na nas vpliva enako dobro, kot meditacija vpliva na jogije. In razlog za tem je precej preprost. Ko meditiramo, si vzamemo trenutek v tišini, ko razmišljamo in se osredotočamo, kar nas razbremeni vsega stresa, takšen proces pa se dogaja tudi pri peki.
giphy (17)
Donna Pincus, izredna profesorica psiholoških znanosti in znanosti, ki preučujejo človeške možgane, je pojasnila, da peka od možganov zahteva veliko pozornosti. Moramo namreč meriti ter se osredotočati na na primer valjanje testa. Če se osredotočamo na vonj in okus, če smo prisotni pri ustvarjanju, je to dejanje čuječnosti v točno tem trenutku, kar zmanjšuje stres. In to do te mere, da obstaja cela veja zdravljenj, posvečenih kulinarični terapiji, ki je lahko izjemno pomembna. John Whaite, zmagovalec oddaje The Great British Baking Show, trdi, da je peka tista, s katero je premagal depresijo.

PREBERITE ŠE: Raziskava pokazala, da v vroči kopeli ‘pokurimo’ enako število kalorij kot pri tekugiphy (18)

Donna v nadaljevanju še razloži, da lahko pečenje in pripravljanje sladic in pekovskih izdelkov za druge poveča občutek ugodja, prispeva k zmanjšanju stresa in nam daje občutek, da smo storili nekaj dobrega za ta svet, kar morda celo poveča pomen življenja in povezavo z drugimi ljudmi.