Brez sončne kreme nikar na sonce. Če pa vas je po kakšnem (čudnem) naključju sonce opeklo, potem morate poskrbeti za takojšnjo regenracijo kože. Dr. Erin Gilbert, dermatologinja iz New Yorka, ima za nas 3 ključne nasvete, ki pomagajo pri opeklinah.

Kaj torej storiti, ko dobimo sončne opekline? Po mnenju dr. Erin Gilbert se je treba najprej takoj umakniti s sonca in se ga, če se le da, v naslednjih dneh popolnoma izogibati. Naše telo, katerega naravna obramba je zdaj poškodovana, se namreč poskuša zaceliti. Vsaka dodatna izpostavljenost UV-žarkom bo škodovala našemu DNA in celicam, jih ubila, podaljšala bolečino in poglobila poškodbe.

 Kako najhitreje pozdraviti sončne opekline?

Kako najhitreje pozdraviti sončne opekline?

Dr. Gilbert tako priporoča, da v hladilnik postavimo mleko in vanj namočimo krpo. To nato damo na tista mesta, kjer nas je opeklo sonce. Krpa bo prijetno hladila, mleko pa vsebuje mlečno kislino, ki nam lahko v tem primeru pomaga. koža, kjer so nastali mehurčki, naj bi se namreč hitreje celila.
Prav tako lahko uporabimo aloe vero, saj pomaga pomiriti boleče opekline. Dermatologinja seveda svetuje, da najprej preberete deklaracijo na embalaži in se tako prepričate, ali izdelek ne vsebuje sestavin, ki bi lahko stvar na dolgi rok poslabšale: to sta lidokain in benzokain. “Ta bosta začasno odvzela bolečino, takoj, ko pa bo njun učinek popustil, pa bo bolečina še močnejša.”
Tukaj je še tretji nasvet. Dr. Gilbert priporoča, da v primeru bolečih in srbečih opeklin vzamemo kakšno protivnetno zdravilo. Naša koža ja namreč jezna, rdeča in boleča.

Več informacij:
citymagazine.si