Recept, ki so ga pripeljali znanstveniki naravnost iz laboratorija, pravi, da smo že celo življenje pipravljali kavo narobe.

Kako pripraviti dobro skodelico kave? Obstaja nešteto nasvetov, a eden naj bi bil pravilen … in ima opraviti s temperaturo vode.

Znanstveniki so bili znova pridni, saj so v raziskavi o vplivu temperature kave, ko jo uživamo, na samo vsebino pijače analizirali 36 različnih okusov kave, ki so bili pripravljeni na različni temperaturi, narejeni z različnimi vrstami zrn in so bile uživani pri različnih temperaturah.

Kako pripraviti pravilno skodelico kave?

Izkazalo se je, da je temperatura vode ključna, saj je pitje vrele kave, kot ugotavljajo, veliki NE. Po pravilu bi morala temperatura kave biti 70 stopinj Celzija, če pijete arabski kavovec. Za tiste, ki imate radi robusto, je bolje, da je temperatura še nižja. Pitje kave pri 50 do 60 stopinjah Celzija ustvari bogatejše in intenzivnejše okuse. To pa naj ne bi bilo vse.

Pri pripravi in uživanju kave je voda ključnega pomena.

Kot pišejo, obstajajo številni drugi dejavniki, ki lahko izboljšajo okus: mletje, svežina zrn in razmerje med kavo in vodo ter kakovost vode. Celo temperatura, na kateri pripravljate kavo, lahko vpliva na okus. Višja kot je temperatura, več okusnih kavnih spojin ekstrahirate, pišejo znanstveniki.

Na okus lahko vpliva mletje, starost zrn, razmerje med vodo in kavo ter kakovost vode.

Ljubitelji kave lahko sledite navodilom znanstvenikov in morda postane ravno ta recept sveto pravilo za pripravo najbolj okusne skodelice kave.