Lotte World Tower je s 554,5-metri najvišja stavba ne le v Seulu v Južni Korej, ampak v celotni vzhodni Aziji. Stavbo so uradno odprli 3. aprila 2017 in prvi srečneži so že imeli priložnost vstopiti v najhitrejše dvigalo na svetu in okusiti rekordno hitro vzpenjanje do razgledne ploščadi z impozantnim razgledom.

Pred dnevi so v prestolnici Južne Koreje, Seulu, po šestih letih gradnje odprli nebotičnik Lotte World Tower, ki je s 554,5 metra višine peta najvišja zgradba na svetu (najvišji z 828,8 metra ostaja dubajski Burdž Kalifa) in najvišja zgradba v državah članicah OECD.

 Lotte World Tower ima najvišjo razgledno ploščad s transparentnimi tlemi na svetu.


Lotte World Tower ima najvišjo razgledno ploščad s transparentnimi tlemi na svetu.

Ima tudi najvišjo zaprto razgledno ploščad s prozornimi tlemi na svetu (497,6 metra nad tlemi), prav tako najvišje ležeči bazen (85 nadstropje). Nebotičnik ima sicer 129 nadstropij (123 nad in 6 pod zemljo), od tega jih nekje petino zasedajo pisarne, stanovanja in hotel, seveda pa na manjkajo trgovine, medtem ko vrhnja nadstropja ponujajo predvsem razgledne ploščadi. V Južni Koreji takšni večnamenski zgradbi pravijo officetel.

PREBERITE ŠE: Big Bend: v New Yorku bo zrasla stolpnica v obliki črke U, ‘najdaljša stavba na svetu’


Nebotičnik je okolju prijazen, saj za funkcioniranje svojega ‘organizma’ delno izkorišča sočno energijo, medtem ko veter žanje z vetrnimi turbinami. Stavba je trenutno v fazi pridobivanja zelenega certifikata LEED Gold. Zdaj pa še besedica ali dve o dvigalu. Lotte World Tower ima najhitrejše dvigalo na svetu. Ta gre s hitrostjo vzpenjanja bojda do tiste meje, ki jo človek še lahko prenese, ne da bi vmes izpraznil želodec in imel pozneje težave z ravnotežjem.

Iz pritličja do razgledne ploščadi naj bi potnika pripeljal v manj kot minuti, kar dokazuje tudi videoposnetek. Večino časa se dvigalo vzpenja kar 18 metrov na sekundo (v povprečju se dvigala vzpenjajo s hitrostjo 5 m/s)! To morate videti na lastne oči. Prehitro? Spomnimo. V moskovskem televizijskem stolpu so pred leti namestil sistem, ki je omogočil maksimalno hitrost 9 m/s. To je kmalu po sprožilo zdravstvene težave osebja, in sicer motnje v ravnotežju, ki jih je sprožilo hitro in (pre)pogosto menjavanje višinske razlike. To je bila mejna vrednost, so dejali takrat.

 Višje od pblakov.


Višje od oblakov.

So izreden pospešek v Lotte World Tower, ki se razteza na 304 kvadratnih metrih in so ga zasnovali pri Kohn Pedersen Fox, rešili z izravnavanjem pritiska?

Galerija – Lotte World Tower: