Pomlad trka na vrata, z njo pa hrustljava jagodna pita z malinami, ki bo zadovoljila vse sladkosnede! Sveže jagode in slastne maline bodo pričarale pomlad tudi v naših ustih.

Potrebujete “nekaj sladkega”? Ko boste videli ta recept za jagodno pito z malinami, si jo boste z največjim veseljem pripravili in se tako posladkali. Trenutno še ni sezona jagod, a ko pride do pite, je to dobra stvar. Zakaj? Še nekoliko kiselkaste jagode tako v kombinaciji z vaniljo in sladkorjem dobijo tisto sladkobno, sirupu podobno tekočo popolnost.

PREBERITE ŠE: Recept: hedonistični čokoladni kolač z jagodami brez peke

Hrustljava jagodna pita z malinami

Hrustljava jagodna pita z malinami

Sestavine za jagodno pito z malinami:

Skorja:

  • 2 ¼ skodelice večnamenske moke
  • pol čajne žličke soli
  • pol skodelice masla
  • 1/3 skodelice rastlinske masti (ali masla)
  • 5 do 7 žlic ledeno mrzle vode

Nadev:

  • 3 skodelice jagod
  • 1 1/3 skodelice malin
  • 2/3 skodelice sladkorja
  • 5 žlic gustina
  • 2 žlici vinjaka ali ena žlica vaniljevega izvlečka

Priprava jagodne pite z malinami:

Skorja: zmešamo moko in sol. Dodamo maslo in rastlinsko mast ter mešamo, da dobimo nekoliko bolj grobe drobtine. Dodamo vodo, eno žlico naenkrat, in mešamo, da dobimo kompaktno maso (a zmesi ne razmešamo). Testo razporedimo na dve plošči (ena naj bo nekoliko večja kot druga) in zavijemo v folijo. Pustimo mirovati vsaj pol ure. Nato na rahlo pomokani površini najprej razvaljamo večji del testa in ga prenesemo v pekač za pito. Postavimo v hladilnik.
Nadev: jagode očistimo in odstranimo zeleni del mesa jagod; če je jagoda velika, jo razrežemo na 4 dele, če je manjša, jo prepolovimo. Zmešamo jagode, maline, sladkor, gustin in vinjak (ali vaniljev izvleček) ter mešamo, da se masa enakomerno razporedi. Damo na stran.
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Iz hladilnika vzamemo pripravljeno testo za pito. Manjši del testa razvaljamo in razrežemo na 12 enakih trakov. Napolnimo z nadevom in dodamo koščke masla. 6 trakov položimo prek nadeva in ustvarimo pletenico ali mrežni vzorec (trak spodaj, trak zgoraj). Premažemo s stepenim rumenjakom.
Pod pekač postavimo kos aluminijaste folije, da ujamemo vse, kar bo morda iz pite izteklo. Pečemo od 45 do 50 minut oziroma da pita postane zlate barve. Pustimo hladiti vsaj 2 uri.
Pa dober tek.