Zajtrk, kosilo ali večerja - okusna caprese fritata je zmeraj prava izbira. Ta pa bo po volji tudi tistim, ki pazite na kalorije - fritata ima namreč precej manj ogljikovih hidratov, kot običajna.

Odlična caprese fritata vas bo navdušila s sočnimi paradižniki in svežo baziliko. Naj bo zajtrk, kosilo ali večerja. Enostavna priprava in še bolje, nizka vsebnost ogljikovih hidratov.

PREBERITE ŠE: Recept: ta čokoladni cheesecake z malinami ima le 89 kalorij!

Caprese fritata

Caprese fritata

Sestavine za caprese fritato:

  • 1 čajna žlička oljčnega olja
  • 2 čajni žlički česna v prahu ali pa 2 velika stroka česna, zmleta
  • 250 gramov paradižnika v grozdu
  • pol skodelice sveže bazilike, stebla odstranjena, fino rezana
  • sol
  • 8 velikih jajc
  • ¼ skodelice nesladkanega mandljevega mleka (ali posnetega mleka / mleka z nizko vsebnostjo maščob)
  • pol skodelice listov špinače, ki je predhodno operete
  • 90 gramov sira mozzarella, narezane na manjše kroge
  • 2 žlici naribanega sira mozzarella
  • balzamični preliv

Priprava caprese fritate:

Segrejte pečico tako, da gumb zavrite na žar. Paradižnik vodoravno prerežite na pol in narežite na rezine. V ponvi segrejte olje. Ko je olje vroče, dodajte česen, premešajte in pustite eno minuto, da zadiši. Dodajte rezine paradižnika in baziliko. Kuhajte, dokler paradižnik ne postane mehek (ponavadi postane rahlo mehurčast).
Medtem, ko se kuhajo paradižniki, v srednje veliki posodi zmešajte jajca, mleko in ščepec soli. Ko so paradižniki pripravljeni, prenesite polovico paradižnikove mase na topel krožnik. Pokrijte in dajte na stran. Jajčno mešanico dodajte k preostalim paradižnikom in dobro premešajte, da se med seboj dobro premešajo tudi okusi. Zmanjšajte ogenj, dodajte liste špinače, rezine mozzarelle pa naj bodo enakomerno razporejene po vrhu. Potem jih rahlo potiskamo v jajčno mešanico in kuhamo še približno 8 minut. Po vrhu potresemo naribano mozzarello in ponev postavimo v ogreto pečico. V pečici nato v načinu žar fritato pečemo še tako dolgo, da dobi zlate robove, fritata pa se napihne.
Paradižnike in baziliko, ki smo prej postavili na topel krožnik, pogrejemo in damo na fritato. Pokapamo z balzamičnim prelivom ter postrežemo.
Pa dober tek!