Ne boste verjeli, kaj potrebujete, da boste postali profesionalni fotograf!

No, kar nekaj znanja in potrpežljivosti za začetek.

Če ste opremljeni z njima, lahko kar začnete. Predstavljamo vam nekaj trikov, ki vam bodo pomagali k boljšemu fotografiranju ter razumevanju pogojev, v katerih fotografija nastaja. Ko jih boste dodobra preučili, vam ne preostane drugega, kot da se podate na teren in vadite, vadite in še enkrat vadite.

1. Za učinek boké uporabite aluminijasto folijo.

Kaj je boké, sprašujete? To je zabrisanost v delih slike, ki so zunaj gorišča. Zelo na kratko. Za ozadje torej uporabite aluminijasto folijo in nad rezultatom boste navdušeni.

Boké učinek

2. Za podvodno fotografijo uporabite akvarij.

Če želite v fotografijo ujeti svet pod gladino vode, a se ne želite potopiti, uporabite steklen akvarij, kamor postavite fotoaparat.

Fotoaparat postavite v akvarij.

3. Za posebne senčne učinke uporabite cedilo.

Če želite prikazati naluknjano senco, uporabite cedilo, če želite drugačno, uporabite domišljijo in prebrskajte kuhinjske predale, kjer boste nedvomno našli še kakšen pripomoček.

Cedilo za zanimivo senco.

4. Za ozadje uporabite kuhinjsko krpo.

Ali rezalno desko. Ali karkoli, kar se vam zdi, da bi bilo videti dobro pa imate na dosegu roke.

Uporabite kuhinjsko krpo.

5. Za učinek softbox uporabite plastično vrečko.

Vrečko napolnite z zrakom ter jo tesno zavežite. Pridržite jo nad ali ob fotoaparatu in dobili boste želeni rezultat.

Spremenite temperaturo barve na bliskavici z vrečko.

6. Za premikanje uporabite brisačo.

Če snemate video ali fotografirate več posnetkov iz drugačnih kotov, lahko fotoaparat premikate tako, da ga postavite na stol, ki stoji na brisači. Nato brisačo počasi premikate v željeno smer.

Uporabite brisačo.

7. Za dodatno svetlobo uporabite navadne žarnice.

Veliko njih, če želite. Najboljše so vrtne, ki so nanizane v vrsti in so po navadi tudi manjše. Pridržite jih vi ali pa jih dajte v roke tistemu, ki ga/jo fotografirate.

Najboljše so vrtne lučke.

8. Kos kartona in lepilni trak za ptičjo perspektivo.

Bi radi ujeli sebe z vrha, a je roka za približno dva metra prekratka? Iz tršega kartona oblikujte nosilec, ga prilepite na strop in nanj postavite telefon. Voila!

Ptičja perspektiva

9. Manipulirajte s percepcijo.

Tukaj se boste morali malo poigrati s kompozicijo. Če želite, da v resnici majhen predmet na fotografiji izpade relativno velik, iščite razdaljo med vama toliko časa, da bo temu res tako.

Manipulirajte s kompozicijo.

10. Znebite se turistov na svoji pokrajinski fotografiji.

Ko boste na nekem znanem kraju in ga boste želeli ujeti v fotografijo, boste najbrž imeli opravka z obleganjem turistov. Postavite fotoaparat na tripod in posnemite fotografijo vsakih 10 sekund, tako da boste imeli veliko posnetkov z vsemi deli, kjer ne bo turistov. Nato v Photoshopu poskrbite, da vse ‘neobiskane’ dele združite v eno fotografijo.

Kako se znebiti ljudi na fotografiji?

Več informacij:
citymagazine.si