Čeprav nas pogosto zamika, da bi si po dolgem in napornem dnevu v službi privoščili kaj bolj preprostega in lahkotnega, je lahko zahteven film veliko bolj privlačen. Naslednjič, ko se končno usedemo na kavč, si poiščimo nekaj, kar nas bo s svojo vsebino šokiralo in pritegnilo. Nekateri izmed teh filmov so na voljo tudi na Netflixu. Tukaj je 10 najbolj šokantnih filmov, ki si jih lahko ogledamo.

10 najbolj šokantnih filmov, ki si jih lahko ogledamo:

Bloody Sunday (2002)

30. januarja 1972 so britanski vojaki v Derryju na Severnem Irskem ustrelili 13 neoboroženih civilistov, ki so se udeležili protestnega shoda proti zapiranju brez sodnih procesov. Film pripoveduje zgodbo o krvavi nedelji, o samo enem dnevu od zore do noči, od prihoda na tisoče vojakov na ulice obleganega mesta do nasilnega spopada med pripadniki padalskega polka in množico civilnih protestnikov. Spremlja tako britanske vojake in policiste kot civiliste z obeh versko sprtih strani.

Only the Dead (2015)

Brutalni dokumentarni film spremlja novinarja Michaela Wareja, ki sedem let preživi v Iraku. Srhljiv dokumentarec poskuša prikazati poglede obeh strani ter vsebuje nazorne posnetke smrti ameriških in uporniških vojakov. Tudi na Netflixu.

We Need to Talk About Kevin (Pogovoriti se morava o Kevinu, 2011)

Ko se rodi Kevin, postavi Eva svoje ambicije na stranski tir. Odnos med materjo in sinom je težaven že od njunih prvih skupnih dni. Ko je Kevin star petnajst let, zagreši neizrekljiv in neodpustljiv zločin. Zlomljena od žalosti se mora Eva soočiti s posledicami nerazumnega dejanja in se spopasti s težkim bremenom odgovornosti.

Deliver us from Evil (Vsega hudega nas brani, 2006)

Dokumentarni film je portret katoliškega duhovnika Oliverja O’Gradyja, ki je sedem let sedel za zapahi zaradi zlorabe otrok, preden je bil deportiran nazaj na Irsko. (O’Grady v filmu prizna zlorabo in celo posilstva številnih mladih žrtev.)

The Central Park Five (Peterica Centralnega parka, 2002)

Dokumentarec se dotika zgodbe petih temnopoltih najstnikov, ki jih je tamkajšnje sodišče leta 1990 obsodilo napada in posilstva tekačice v Centralnem parku. Ko je dejanje priznal obsojeni morilec Matias Reyes, so bili leta 2002 oproščeni. Tudi na Netflixu.

The Woman (2011)

Vzorni družinski oče in predani pravnik na lovu naleti na divjo, očitno v gozdu in od surovega plena živečo mlado žensko. Odloči se, da jo bo ujel ter “civiliziral” in naučil omike: doma, skrivaj priklenjeno v kleti, kjer med drugim redi popadljive pse. Ženski in dekliški del njegove družine se neuspešno upira izkrivljeno obvladanemu  patriarhu, zato pa najstniški sin nedoumljivo strastno sledi očetovim “metodam vzgoje” — dokler se slednjič stvari ne zasukajo v grozljivo smer in vse skupaj uide izpod nadzora.

Antichrist (Antikrist, 2009)

Režiser Lars von Trier raziskuje zgodbo žalujočega para, ki se po tragični smrti sina znajde v čustveni slepi ulici. Mož poskuša pomagati ženi in jo s pomočjo terapije vodi v odkrivanje strahov, ki mučijo njeno dušo. Pot ju vodi v osamo neokrnjene narave, toda divjina in skrivnosti iz preteklosti na površje naplavijo nepredstavljivo človeško zlo, ki ne pozna ljubezni ali usmiljenja.

God Loves Uganda (2013)

Kritiki so dokumentarni film opisali kot “film, ki nam bo v letu 2013 povzročil največ nelagodja”. Raziskuje namreč, kako je ameriško evangeličanko gibanje spodbujalo in še spodbuja nasilno nestrpnost do homoseksualnosti v Ugandi. To je srhljiv opomin, kako daleč moramo ljudje za najbolj splošne človeške pravice. Tudi na Netflixu.

Josef Fritzl: Story of a Monster (2010)

Težko gledljiv dokumentarec nas s pogovori z družinskimi člani, zdravniki in žrtvami popelje v svet 73-letnega Avstrijca Josefa Fritzla, ki je s svojo hčerko spočel 7 otrok in jo 24 let držal v ujetništvu. Čeprav zgodba sama po sebi vznemirja, dokumentarec še dodatno vznemiri z dejstvom, da pravih odgovorov ni in ne bo. Tudi na Netflixu.

The Human Centipede 2 (Človeška stonoga 2, 2011)

Prvi del se vrti okoli neuravnovešenega kirurga, ki ugrabi turiste in na njih izvaja krute in grozljive eksperimente. Skupaj sešije dve mladi Američanki in nekega Japonca, in sicer tako, da tvorijo “človeško stonogo”. V nadaljevanju nastopa moški, ki postane ‘spolno obseden’ z DVD-posnetkom originalnega filma in se odloči, da bo posnemal norega znanstvenika. Drugi del se osredotoča na seksualne fantazije moškega in na mučenje, s katerim jih uresničuje.