Kaj moramo vedeti, ko gradimo dolgotrajna partnerska razmerja? Kaj lahko počnemo in česa ne bi smeli? In najpomembneje: kako poskrbeti, da uspeta, rasteta in sta v odnosu srečna?

Katerih 10 skrivnosti dolgotrajnega razmerja ti nihče ne pove, a bi jih moral vedeti?

1. Delimo svoja čustva.

Čeprav lahko deljenje čustev takoj na začetku razmerja le temu škoduje, je v stabiliziranem partnerskem odnosu bistvenega pomena. Če tega nismo sposobni, ne moremo rasti. Deljenje čustev, tudi tistih negativnih, je način, da si naredimo načrte, da rešimo težave in da se povežemo. Ko je namreč komunikacija med nami odprta in iskrena, bomo lahko preživeli vse!

2. V dolgotrajnem razmerju moramo drug drugemu dovoliti nekaj zasebnosti.

Par, ki se ljubi, ne rabi ves čas ždeti skupaj, to tudi ne pomeni, da se morata partnerja odpovedati svojimi interesom ali uživanju časa v samoti. Še posebej pomembno je, da si zapomnimo, da je treba dati drug drugemu nekaj zasebnosti.

Delimo svoja čustva!

3. Enakomerno si porazdelimo opravila.

Gospodinjska opravila so pogost vzrok za prepir. In priznajmo si, večina žensk opravi več hišnih in gospodinjskih opravil kot moški, in to brez da bi se sploh zavedale, moški pa se držijo nazaj. To ponavadi ni namerno ali zlonamerno, temveč zgolj posledica nezavednih sil na delu. Težava je v tem, da neenakomerna porazdelitev del vodi v zamere. Tudi naše spolno življenje lahko trpi zaradi tega. Ko ves čas pospravljamo, se je težko počutiti seksi.

4. Brez slabe vesti se pogovarjajmo o denarju.

Denar ni prijetna tema za pogovor. A v nekem trenutnku se bosta morala pogovoriti o tem, koliko zaslužita in če eden zasluži manj, potem se bosta najbrž strinjala, da vama vsega ni treba razdeliti na 50:50. Globlje bosta v razmerju, bolj bodo vajine finance vplivale na razmerje. Morda si bosta želela zgraditi hišo, imeti otroke, morda bosta želela potovati … Pomembno je, da vesta, da sta tudi pri denarju vsaj približno na isti strani.

Porazdelimo si opravila!

5. Najdimo čas za skupno zabavo.

Dlje kot smo v razmerju, več je možnosti, da smo pozabili, kako se zabavati. To je deloma neizogibna posledica razvoja odnosa. Da pa se lahko tako skupaj dolgočasimo, kot tudi žuramo, pa je del ustvarjanja močne, dolgotrajne vezi. Nikar si ne dovolite, da vaše razmerje postane zgrajeno le iz noči doma in varčevanja za prihodnost.

6. Presenečenja

Razmerja lahko hitro postanejo predvidljiva. Določena stopnja predvidljivosti je dobra, a na določeni točki rabimo presenečenja. Presenečenja ne rabijo biti drage rezervacije potovanj (če pa gre v proračun, zakaj pa ne?). Lahko so manjše geste, ki bodo drugemu polepšale dan in razmerje pomaknile stran od ‘vsakdanjega’.

Presenečenja so v dolgotrajnem razmerju prav tako pomembna.

7. Dotiki

Se še spomnimo tistih začetkov, ko se nismo uspeli upreti dotikanju? Da danes ni več tako, je sicer delno tudi neizogibno – gre za naravno napredovanje razmerja. A obstaja tudi nevarnost, da se bo manj spolnosti spremenilo v manj crkljanja in obratno. Dotikanje je namreč navada in tako kot vsako drugo, lahko tudi to izgubimo. Vedno bo seveda prišlo do trenutka, ko spolnost ne bo prioriteta. A to še ne pomeni, da se ne smeta crkljati, se poljubljati ali pa objemati.

8. Spoštujmo drugačnost partnerja.

Ljudje pravijo, da se nasprotja privlačijo. In res je, da se partnerji velikokrat precej razlikujejo. To je dobro in zdravo – a le do določene točke. Včasih lahko te razlike, ki so bile na začetku tako zelo privlačne, postanejo nadloga. Kako torej premostimo naše razlike? Najprej se moramo sprejeti, nato pa poiskati pozitivne lastnosti teh razlik. Če naprimer partner rabi celo večnost, da pospravi, je to morda za to, ker je metodičen.

Ne pozabimo na dotike.

9. Načrtujmo skupno prihodnost.

Brez načrtov razmerje stagnira. Če nimamo načrtov, nimamo cilja. In brez cilja se lahko hitro naveličamo. Če smo še na začetku zelo spontani, je prav, da v dolgotrajnem razmerju določimo cilje: bomo potovali, bomo kupili stanovanje, bomo imeli otroke? Skupno načrtovanje nam da občutek, da se naše razmerje premika v pravo smer.

10. Pogovarjajmo se!

Če se ne znamo pogovarjati, potem takorekoč nimamo razmerja. Ne glede na to, kako težko je, se dajmo pogovarjati – če se ne bomo, bomo izgubili našo povezanost. Ko so na sporedu težji pogovori, se spomnimo, da moramo biti prijazni. Resnih pogovorov se lotevajmo ko smo sproščeni in mirni. Bodimo strogi, ko je to potrebno, ne prepirajmo se, če to ni potrebno. In najpomembneje: spoštujmo našega sogovornika!