Nosečnost je za mnoge bodoče mamice čudovit čas, ki vključuje tudi številne nenavadne simptome, čustvene izbruhe in nore želje. Poleg utrujenosti, strij, težav s spanjem … je tukaj kopica drugih bizarnih, a znanstveno potrjenih dejstev o nosečnosti.

Psihološke spremembe, s katerimi se srečuje vsaka nosečnica, so pričakovane, saj služijo kot priprava na novo vlogo v življenju. In vsaka ženska se z njimi sooča na drugačen način. Tako je tudi s telesnimi spremembami, ki se jim ni moč izogniti – poleg strij, odvečne vode, slabosti, utrujenosti …, o katerih toži velika večina bodočih mamic, je veliko še drugih sprememb, ki so zavite v tančico skrivnosti. Čas je, da spoznate, kako zanimiv je lahko evolucijski svet!

10+ BIZARNIH, A ZNANSTVENO POTRJENIH DEJSTEV O NOSEČNOSTI:

1. Stimulacija bradavic naj bi bila znanstveno dokazana metoda, s katero lahko ženska, ki je tik pred porodom, sproži popadke. Sproščal naj bi se hormon oksitocin, ki blagodejno vpliva na sprožitev poroda. Tej metodi se reče “metoda udobja”.

2. Nosečnost traja približno 280 dni, z rahlim odstopanjem navzgor ali navzdol. Najdaljše zabeležena nosečnost naj bi trajala 12 mesecev in 10 dni.

3. Otroci naj bi v maternici okušali hrano, ki jo je mamica. Ena študija je dokazala, da lahko močni okusi vstopijo do otroka skozi plodovnico.

4. Od drugega trimestra naprej naj bi otroci urinirali v maternico. V enem dnevu lahko izločijo do liter urina, ki ga nato tudi domnevno spijejo. Načeloma naj bi plodovnica predstavljala sterilen urin.

5. Otrok v maternici proizvaja tudi blato, ki ima znanstveno ime “mekonij/otroška smola”. Razvijanje te človeške potrebe naj bi se začelo po 21. tednu nosečnosti. Komaj po rojstvu naj bi ga dojenček tudi izločil.

Otrok v maternici domnevno proizvaja blato.

6. Nosečna ženska ali novopečena mamica naj bi avtomatično laktirala, ko sliši otroški jok, četudi otrok ni njen.

7. Deklice naj bi se rodile z vsemi jajčeci, medtem ko fantki začnejo domnevno proizvajati spermo v puberteti.

8. Zajci, psi, prašiči, kiti in ljudje se začnejo razvijati iz jajčeca, ki je iste velikosti (0,2 milimetra).

9. Na vsakih 2000 otrok naj bi se rodil en otrok z zobom.

10. Novorojenčki domnevno jokajo tudi v maternici. Znanstveniki so namreč merili način, na katerega otrok diha v maternici in so ugotovili, da njihov “jok” ni nujno povezan s tem, da so razbujeni, temveč vadijo za življenje izven maternice.

11. Ženska maternica naj bi bila v času nosečnosti več kot 500-krat večja, kot je sicer.

12. Noseča ženska, ki je pred iztekom roka, naj bi proizvedla tolikšne količine estrogena, kot jih proizvede ženska, ki ni noseča, v treh letih.

Ženska maternica naj bi bila močnejša od profesionalnega bodybuilderja.

13. Med nosečnostjo ne raste le novo življenje v vašem trebuhu, temveč nastane nov organ, ki mu znanstveniki pravijo placenta. V latinščini to pomeni torta, od koder verjetno izhaja trend okušanja lastne placente.

14. Ženska maternica naj bi bila močnejša od profesionalnega bodybuilderja. Vsak popadek, je enak 180 kilogramom pritiska, ki ga ženska med porodom začuti.

15. Najstarejša ženska, ki je rodila otroka, je bila stara 66 let. Leta 2006 je Španka na svet prinesla dvojčka, ki sta nastala z umetno oplodnjo. Tri leta kasneje naj bi umrla zaradi raka.

16. Vaš glas se domnevno lahko spremeni med nosečnostjo. Hormonske spremembe naj bi vplivale na “otekanje” glasilk, ki se vrnejo v normalno stanje po porodu.

17. V tretjem trimestru naj bi dojenček prepoznal materin glas. Kasneje naj bi se v maternici celo odzival na zunanje glasove.