Ali na dopustu najraje beremo? Zakaj ne bi torej celotnega potovanja posvetili svoji ljubezni do knjig? Obiščimo katero izmed teh destinacij, ki so obveza za vse knjižne molje.

5 destinacij, ki jih morajo obiskati knjižni molji:

Pariz, Francija

Glavno mesto Francije je pravi raj za ljubitelje literature. Bivamo lahko v hotelu Le Pavillon des Lettres, kjer je vsaka izmed 26 sob posvečena enemu pisatelju. Čez dan se lahko ustavimo pri Maison de Balzac in Victor Hugo ter se odpravimo na Père Lachaise, kjer najdemo zadnje počivališče Oscarja Wilda, Gertrude Stein in Jima Morrisona. Ustavimo se lahko tudi v kavarni Café Les Deux Magots, ki je bila priljubljena med pisatelji, kot so Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Albert Camus in James Joyce.

New York, ZDA

Na podlagi številnih klasičnih del, ki so nastala v New Yorku ali pa govorijo o New Yorku, je to obvezna destinacija za vse literarne fanatike. Odpravimo se lahko v knjižnico New York Public Library in se podamo na literarni sprehod po Central Parku. Privoščimo si kavico v kateri od najbolj priljubljenih kavarn pisateljev, kot je na primer Algonquin Hotel, kamor sta prihajala J. D. Salinger in Dorothy Parker in kjer je William Faulkner pripravil osnutek za govor ob prejetju Nobelove nagrade. Hotel Plaza na južnem delu Central Parka ni bil le glamurozni dom izmišljene Eloise, ampak je bila tudi redna postojanka F. Scotta in Zelde Fitzgerald.

PREBERITE ŠE: Kraji, ki bi jih ženske morale obiskati same

Dublin, Irska

Dublin obiščimo v juniju (okoli 16., če smo natančni), ko praznujejo Bloomsday, dan, posvečen Jamesu Joyceu in njegovi mojstrovini Ulikses. Takrat se ljudje oblečejo kot liki iz knjige in obiščejo znamenitosti, na katere se sklicuje protagonist Leopold Bloom. Ustavimo se lahko tudi v hiši Oscarja Wilda, kjer je avtor preživel otroštvo, in v muzeju Dublin Writers Museum, ki se poklanja irskim Nobelovim nagrajencem. In ker smo že ravno na Irskem, se lahko odpravimo v katerega izmed literarnih pubov.

San Francisco, Kalifornija, ZDA

V San Franciscu obstaja toliko območij, ki so literarnega pomena, da so pri San Francisco Chronicle ustvarili interaktivni zemljevid številnih mestnih znamenitosti – od Dolores Parka (Joan Didion, Slouching Toward Betlehem), stanovanja nad kitajsko pekarno na Waverly Placeu (Amy Tan, Klub srečnih žensk) do stanovanja Allena Ginsberga. Če mesto obiščemo oktobra, lahko obiščemo Litquake, literarni festival, kjer potekajo okrogle mize, branja in se ga pogosto udeležijo tudi avtorji sami.

Benetke, Italija

Za mesto s tako dolgo zgodovino ni presenečenje, da je v njem veliko za videti tudi za tiste, ki imajo radi literaturo. Kavo si lahko privoščimo v Caffe Florian, najstarejši kavarni v Italiji, ki je nekoč gostila Dickensa, Rousseauja, Goetheja in Byrona. Nato se odpravimo v Palazzo Barabaro, kjer so ustvarjali ameriški izseljenci, kot sta Edith Wharton in Henry James. Za spominke se ustavimo v Libreria Acqua Alta, absurdno kul knjigarni, kjer so knjige namesto na policah shranjene v starih gondolah.