Nekatera jutra so odlična. Zbudite se, še preden vam zazvoni budilka. Jutranja telovadba steče kot po maslu. Kava je dobra, zajtrk še boljši. Na poti do službe ni gneče. Po delu pridete domov in se počutite kraljevsko. V tem sanjskem filmu boste živeli le, če počnete teh 5 stvari, ki bi jih morali narediti takoj zjutraj.

Pogosto je naš življenjski tempo neizprosen, da se preprosto ne moremo pripraviti na to, da v svoj urnik umestimo tudi zdrave navade. Strokovnjaki pravijo, da bi bilo dobro, da si vsak dan privoščimo dober spanec, bogat zajtrk in telovadbo. Koliko stvari ni na vašem seznamu? In zakaj so pomembne?

Strokovnjaki pravijo, da so jutranje navade pomembne iz enega razloga – če se zbudite in začnete svoj dan polni energije, jo boste ohranjali čez dan. Zato je dobro, če začnete svoje jutro tako, da naredite majhne stvari, ki vam bodo olajšale opravila. Sicer boste vso energijo porabili na nepomembne stvari, kot je uvkarjanje z vašo slabo voljo.

Energija pomeni moč, zato je način, na katerega se začne vaše jutro, zelo pomemben. Na dolgi rok se vam lahko izplača, če počnete teh pet stvari takoj zjutraj, ko se zbudite.

Naspite se.

Še preden se začne vaš dan, je pomembno, da se naspite. Dan bi se moral začeti s koncem zdravega in dovolj dolgega spanca. Ljudje naj bi potrebovali v povprečju vsaj sedem ur spanca na noč.

In kako ne, če naj bi spanecmed drugim izboljšal naše spominske sposobnosti, pomagal pri kreativnosti, izboljšal našo pozornost, znižal stres in nas varoval pred raznimi psihiatričnimi boleznimi, na primer depresijo. Imel naj bi tudi pozivitne lastnosti na vaš videz. 

Meditirajte.

Nemalokrat se zbudimo in vemo, da nas čaka veliko opravil, zato začnemo paničariti, še preden si dobro umijemo zobe. Z meditacijo naj bi umirili tesnobo, razširili svoj fokus pozornosti in uvideli, da je malo stvari v življenju, za katere se je vredno živcirati. 

Sprostite se, dihajte in se osredotočite na lepe stvari, ki vas čakajo po tem, ko naredite tisto, kar vas čaka in morda muči.

Pojejte zdrav zajtrk.

Ne preskakujte zajtrka. Priporočljiv naj bi bil visokoproteinski obrok, ki vsebuje malo ali nič sladkorja. Zajtrk, ki temelji na sladkorju, naj bi dvignil vaš krvni sladkor, kar bo sprožilo prekomerno sproščanje inzulina. Posledično vam bo krvni sladkor padel pod optimalno raven, zaradi česar naj bi postali zelo utrujeni. 

Telovadite.

Zdrav duh v zdravem telesu. Čeprav je od obdobja antike minilo že kar nekaj časa, ta rek še vedno drži. Če vam primanjkuje časa, je tudi 15 minutna visokointenzivna vadba ali pa hiter sprehod bolje kot nič.

Postavi si prioritete.

Vsakodnevno se srečujemo z večjimi in manjšimi odločitvami. Včasih nam ni težko izbrati, pogosto pa se takrat znajdemo v precejšnji stiski. Ko se to zgodi, nam lahko pomagajo prioritete in jasno postavljeni glavni cilji ter seveda naš vrednotni sistem.