Če si želite privoščiti oddih na snegu, veste, da morate imeti tudi debelo denarnico. A uspeli smo najti tudi 7 evropskih smučišč, ki so cenovno ugodna. Na vrhuncu sezone boste lahko smušali na najboljših smučiščih za malo denarja. Ja, čudeži se lahko zgodijo.

To je 7 evropskih smučišč, ki so cenovno ugodna.

Sauze d’Oulx, Italija

Vzdolž francosko-italijanske meje se razprostira 440 km dolgo območje smučišč Via Lattea (Mlečna pot). Levji delež je na italijanski strani, zlahka pa je dostopen iz vasi Sauze d’Oulx. Dve tretjini območja ima rdeče proge, zato je to odličen teren za srednje izkušene smučarje.

Sauze d'Oulx, Italija

Vasica Sauze d’ Oulx je kljub temu, da je že utečen ‘motor’ za zimske vragolije turistov, v svojem jedru ostala enako čarobna: tlakovane poti in gostilnice, kjer lahko okušamo polento z zajcem, ocvrto zelenjavo in drugo severnoitalijansko hrano, ki jo spremlja kozarec piemontskega vina. Apartma s tedenskim bivanjem v bližini sedežnice Clotes vas lahko stane manj kot 600 evrov. Cena smučarske vozovnice je v visoki sezoni 196 evrov za 6 dni.

Jasna, Nizke Tatre, Slovaška

Največji slovaški smučarski resort ima visoke vrhove in nizke cene. Jasna je 49-kilometrska pajkova mreža smučišč, s približno 20 hitrimi dvigi, s snegom na več kot polovici območja, z območjem za smučanje prostega sloga in nočnim smučanjem.

Jasna, Nizke Tatre, Slovaška

Jasna je med drugim tudi srce slovaške visokogorske kulture, kar pomeni, da tam ne manjka legend o ljudskih junakih, ki jih spremlja krepka pastirska kuha. Slednja se še posebej dobro prileže na mize smučarjev z omejenimi finančnimi sredstvi: narodna jed bryndzové halušky (cmoki z ovčjim sirom in slanino) in pivo Zlatý Bažant vas bosta stala 10 evrov. Cena smučarske vozovnice je v visoki sezoni 165 evrov za 6 dni.

Boí–Taüll, Španija

Tukaj najdemo ene najvišjih smučarskih prog v Pirenejih, ki so brez gneče, so družinam prijazne in obrnjene proti severu, kar je ključnega pomena za dolgotrajen sneg. Apartma ali gostišče si lahko zagotovite že za manj kot 450 evrov na teden.

Boí–Taüll, Španija

Območje ima 45 kilometrov smučarskih prog rdeče in črne barve. Ko niso na smučišču, se gostje najraje odpravijo na začinjene polže ali jed tinxat (kroketi iz krompirja in zelja), čokoladne palačinke iz Ca la Pepa pa so prijetna in poceni sladica. Cena smučarske vozovnice je v visoki sezoni 175 evrov za 6 dni.

Białka Tatrzańska, Poljska

Največji poljski zimski resort, Białka Tatrzańska, je skupek smučarskih prog za začetnike, gostljubja in čudovitega razgleda na Karpate. Kotelnica, Bania in Kaniówka tvorijo med seboj povezano smučarsko območje (skupno 18 kilometrov). Enaka smučarska karta velja tudi za sosednje resorte, kjer pa že čakajo težji izzivi.

Białka Tatrzańska, Poljska

Zasebne sobe, ponavadi opremljene z lesenimi izrezljanimi pohištvom in babičinimi čipkami, stanejo okoli 40 evrov na noč, običajno pa vključujejo tudi konkreten zajtrk. Tradiconalna hrana, kot so pierogi (cmoki) in żurek (kisla juha), stanejo manj kot 3,50 evra, Žubrovko (poljska vodka) boste pa lahko po vsej verjetno srkali kar zastonj. Cena smučarske vozovnice je v visoki sezoni 112 evrov za 6 dni.

Borovets, Bolgarija

Borovets je že od poznega 19. stoletja znan kot ‘zimsko igrišče’. 58 kilometrov modrih in rdečih prog se tako vije pod najvišjim vrhom Bolgarije, Musalo (2925 metrov).

Borovets, Bolgarija

Borovets je priljubljena destinacija za fantovščine, kjer se ponavadi fantje najprej odpravijo po belih strminah, nato pa svoj večer končajo v barih in kletnih klubih. Budget nastanitev pogosto vključuje preproste hotele, a če smo iskreni, bi s težkim srcem grajali udobno nastanitev za 300 evrov. Cena smučarske vozovnice je v visoki sezoni 164 evrov za 6 dni.

Sudelfeld–Bayrischzell, Nemčija

31-kilometrsko smučarsko območje Sudelfeld–Bayrischzell je po površini morda res skromno, takšne pa so za ta predel tudi cene. Tedenska nastanitev v udobnem gostišču vas bo stala okoli 500 evrov (kar je velik prihranek v primerjavi z večjimi čezmejnimi letovišči), še vedno pa boste imeli dostop do razburljivih rdečih prog in neurejenih smučišč, ki so naravnost za izkušene smučarje. Tisti, ki bi radi še malce prihranili, se lahko odločite za nastanitev v hostlih, kjer boste za nočitev z zajtrkom odšteli nekaj več kot 20 evrov.

Sudelfeld–Bayrischzell, Nemčija

Mesne barvarske jedi niso vedno poceni, cenejša sta currywurst (svinjska klobasa, prelita s kečapom s curryjem) in flammkuchen (tanek kruh s kislo smetano in čebulo). Tako vam bo ostalo še nekaj denarja za okušanje piva. Cen“ smučarske vozovnice je v visoki sezoni 195 evrov za 6 dni.

Val Cenis, Fracija

Kdo rabi glamurozni Val d’Isère, ko lahko francoske Alpe osvojite za manjšo ceno? 5 vasic Val Cenisa pokriva 125 kilometrov belih strmin. Primerne so tako za začetnike, kot tudi najbolj spretne smučarje. Apartmaji, ki lahko prenočijo od 4 do 6 oseb, so običajno 450 evrov na teden. Prav tako ste zelo blizu italijanske meje, kar pomeni, da si lahko privoščite pravo pico po zmernih cenah. Cena smučarske vozovnice je v visoki sezoni 190 evrov za 6 dni.

Val Cenis, Francija