Neštetokrat ste slišali, da napačna uporaba prenosnega računalnika škoduje plodnosti. Nekateri pravijo, da je ta izjava mit drugi, da je resnica? Odgovor na to vprašanje pa so poiskali strokovnjaki.

Odločitev, da prenosnik vzamete s seboj v posteljo ali na sedežno garnituro in ga položite v svoje naročje, vsekakor ni nenavadna. Se pa zato ob tem pojavljajo mnogo polemik o tem, kako to početje vpliva na zdravje. Mnogi namreč menijo, da sta sevanje in toplota, ki ju oddaja prenosnik, škodljiva za spolne organe, še posebej moške.

Težavo so se odločili raziskati zdravniki. Na srečo niso našli dokaza, ki bi potrjeval, da uporaba prenosnika v naročju škoduje spolnemu zdravju. To je potrdil endokrinolog dr. John Emory iz medicinskega centra Univerze Washingtona.

Še posebej za starejše prenosnike je značilno hitro segrevanje. Moda sicer morajo ostati precej hladna, kljub temu pa računalnik ne doseže dovolj visoke temperature, da bi vplival na produkcijo spermijev. Podobno velja tudi za sevanje, ki je zelo šibko.

So pa zato zdravniki spregovorili o snoveh, ki dokazano škodujejo plodnosti. Med temi so se znašli opiati, marihuana in alkohol. Negativne učinke ima tudi kopanje v vroči kopeli.

Sami pa lahko pripomorete k boljši produkciji spermijev. To vam bo uspelo z rednimi spolnimi odnosi, zmanjšanjem vnosa alkohola, opustitvijo kajenja, rednim športnim udejstvovanjem in uravnoteženo prehrano.