Bill Gates velja za inteligentnega človeka, zato je verjetno koristno, če njegove nasvete upoštevamo. Vsako leto naj bi prebral približno 50 knjig, teh 5 knjig pa priporoča, da jih prebereš.

Gates vsako leto objavi seznam knjig, ki jih priporoča za branje. Med njegovimi izbirami se je znašlo veliko različnih žanrov, od leposlovja do biografije.

5 knjig, ki jih priporoča Bill Gates:

Everything Happens for a Reason and Other Lies I’ve Loved – Kate Bowler

Everything Happens for a Reason and Other Lies I've Loved

Avtorica se po tem, ko je bila diagnosticirana z rakom, odpravi na iskanje odgovorov in pod vprašaj postavi svoja prepričanja. Gatesa je knjiga ganila, hkrati pa je bil navdušen nad tem, da se je izkazala tudi za zabavno.

Leonardo da Vinci – Walter Isaacson

Leonardo da Vinci

Isaacson, ki je leta 2011 napisal biografijo o Stevu Jobsu, se je tokrat dotaknil življenja Leonarda da Vincija. Slednji je Gatesa še posebej navdušil s svojim reševanjem problemov različnih vrst. Ustanovitelj Microsofta dodaja, da knjiga bralcu pomaga razumeti, kako poseben človek je bil Da Vinci.

Origin Story: A Big History of Everything – David Christian

Origin Story: A Big History of Everything

Zgodovinar David Christian je v knjigi zajel celotno zgodovino sveta – od nastanka Zemlje pred 13,7 milijarde leti pa vse do danes. Bill je knjigo opisal kot ‘najljubši tečaj vseh časov’. Mojstrovina na lep način prikaže, kako so dogodki iz preteklosti tesno povezani med seboj.

Lincoln in the Bardo – George Saunders

Lincoln in the Bardo

Gates je sprva mislil, da pozna že vse pomembne podatke o Abrahamu Lincolnu, a ga je knjiga prepričala, da temu ni tako. Roman se namreč ukvarja z odnosom med Lincolnom in njegovim sinom, ki je umrl med ameriško državljansko vojno. Billa je navdušil zlasti s svojo misterioznostjo.

Factfulness – Hans Rosling, Ola Rosling in Anna Rosling Ronnlund

Factfulness

Švedskemu zdravniku Hansu Roslingu knjige ni uspelo dokončati, saj je v lanskem letu preminil. Pri izdaji sta zato pomagala njegov sin in snaha. Trojica je analizirala 10 instinktov, ki izkrivljajo naš pogled na svet. Gates je delo uvrstil na seznam najboljših knjig, ki jih je doslej prebral.