Večina ljudi, ki so bili v zgodovini pomembni in so na svojem področju spremenili paradigmo dojemanja sveta, so živeli svoja življenja vsem na očeh. V svojem času so bili oboževani, osovraženi, nerazumljeni, mnogokrat pa vse troje. Kljub njihovemu genialnemu doprinosu k razvoju človeštva ter poveličevani vlogi, na katero so bili mnogokrat obsojeni, pa so bili oni, prav tako, kot vsi ostali ljudje, krvavi pod kožo – včasih so bili ranjeni, včasih evforični, mnogokrat gotovo ne sigurni vase in osamljeni, spet drugič pa so imeli občutek, da so na vrhu sveta. Pripravili smo seznam 11 odličnih filmov, kjer so zgodbe o pomembnih zgodovinskih osebnostih ter njihovem uspehu prikazane v svoji resnični podobi.

Briljantni filmi o pomembnih zgodovinskih osebnostih in njihovih skrivnostih:

1. Coco Before Chanel (Coco Chanel 2009)

Verjetno na svetu ni človeka iz zahodne kulture, ki ne bi slišal za najprestižnejšo modno znamko Chanel. Film Coco pred Chanel govori, kot pravi naslov, o ustanoviteljici hiše Chanel, ko je bila ta še nepoznana Francozinja, v svojem domačem kraju znana kot Gabriella. Vsi vemo, da se je njen projekt na koncu razcvetel, manj pa je znano, koliko osebnih žrtev in odločitev je morala sprejeti, da ji je uspelo priti na vrh modne industrije.

2. Pollock (2000)

Dandanes so Pollockove slike vredne več milijonov dolarjev. Številni ga imajo za genija, drugi v njegovih umetninah ne vidijo smisla. Film Pollock prikazuje umetnikovo osebno življenje, njegovo filozofijo, čustvovanje in doživljanje sveta, katerih izid so velike umetnine, ki danes kraljujejo v najpomembnejših kulturnih ustanovah na svetu.

3. Diana (2013)

Princesa Diana je bila prav gotovo ena izmed najbolj priljubljenih osebnosti prejšnjega stoletja. Bila je ljudski človek, a obenem jo je zaradi njenega visokega položaja vedno ovijala tančica skrivnosti – in ljudje so jo zato oboževali. Lady Di je imela vse – naziv, ljubezen, položaj, moč, denar in dobro srce. Ampak ali je bila srečna?

4. Elvis (2005)

Revolucionarni Elvis Presley še dolga leta po smrti s svojimi nepozabnimi pesmimi osvaja ženska (in moška) srca vseh generacij po svetu. Film prikazuje začetke kultnega zvezdnika in gledalca seznani z manj znanimi podrobnostmi o kralju rokenrola.

5. My Week with Marilyn (Moj teden z Marilyn, 2011)

Čas, ki ga preživiš z osebo, ti o njej razkrije veliko več kot debela (avto)biografija. Film Moj teden z Marilyn spremlja hollywoodsko femme fatale v času snemanja filma Princ in plesalka iz leta 1957. Film pod drobnogled postavi Marilynino osebno življenje in njeno ljubezensko zgodbo, predvsem pa natančno pokaže sliko resničnega dekleta, ki se skriva pod plastmi kostumov in ličil.

6. Surviving Picasso (Življenje s Picassom, 1996)

Picasso je bil človek nasprotij, ki pa mu jih je čudežno uspelo uskladiti v najbolj čudovito in magično harmonijo. Imel je vizijo, po drugi strani pa je svet videl zelo sistematično in enostavno. Bil je izjemno natančen, a vendar pa se je v kaosu in anarhiji počutil domače. Bil je človek z izvrstnim smislom za humor, ko je bil dobre volje, je vse okoli njega živelo, a ko so se nad njegovo nebo zgrnili oblaki, je nevihta zajela vsakogar, ki je bil blizu. Kako sploh zdržati ob takšnem človeku? A kako bi lahko človek, ko ga enkrat spozna, sploh živel brez njega? Film prikazuje Picassovo neponovljivo strast do življenja in njen rezultat, ki se kaže v Picassovi genialni umetnosti.

PREBERITE ŠE: Najbolje ocenjeni filmi vseh časov po mnenju gledalcev

7. Hawking (2004)

Film prikazuje Hawkingov osebni boj z boleznijo in to, kako ni nikoli popustil, da bi bila zaradi omejene fizične sposobnosti omejena tudi njegovo delo in ljubezen do življenja.

8. The Iron Lady (Železna lady, 2011)

Margareth Thacher spada med tiste pomembne osebnosti, ki so po eni strani oboževane, po drugi pa osovražene. Ne glede na to, v katero skupino gledalec spada, mu film osvetli delček drugega ekstrema. Film nam tako predstavi realno sliko bivše predsednice vlade Velike Britanije, ki je konec koncev takšna kot slika vseh ostalih – človeška.

9. Gia (1998)

Gii Carangi je pri 20. letih ležal pred nogami ves svet. Mladenka iz Philadelphie je želela z vsemi čuti zaužiti bleščeč svet mode in slave ter se prepozno zavedla pasti, v katero se je ujela. Manekenko je upodobila Angelina Jolie, ki pa je sprva vlogo zavrnila, češ da jo zgodba preveč spominja na njeno lastno življenje. Verjetno je ravno to pripomoglo k njeni neponovljivi upodobitvi Giinega senzacionalnega in tragičnega življenja.

10. Madre Teresa (Mati Terezija, 1997)

Ganljiva zgodba o ženski, ki so jo imenovali svetnica še za časa njenega življenja. Film spremlja življenje matere Tereze po tem, ko zapusti red nun Loreto in se spopade z največjo dilemo svojega življenja.

Madre Teresa (Mati Terezija)

Madre Teresa (Mati Terezija)

11. Nowhere Boy (Nowhere Boy  Zgodba o Johnu Lennonu, 2009)

O Beatlih obstaja nešteto biografij in dokumentarcev, a še tako velike količine natančnih podatkov nam ne omogočijo uvida v dinamiko najvplivnejše glasbene skupine prejšnjega stoletja. Film Nowhere Boy prikazuje Johna Lennona iz popolnoma sveže perspektive ter skozi prikaz njegovega osebnega življenja pripelje gledalca do poglobljenega razumevanja njegovega izjemnega opusa.