Pritoževanje nad plačilom davkov nam ni niti malo tuje. In goljufanje se ne splača. No, vsaj nam “navadnim” ne. In ko potegnemo črto, je morda še najbolje, da se preselimo v državo, ki je s svojimi bolj ohlapnimi zakoni davkoplačevalcem prijazna. Tukaj so davčne oaze, kjer se lahko legalno izognemo plačilu davkov.

15. Guernsey

Osebni davki: brez davkov na kapitalske dobičke in dedovanja.
Korporacijski davki: večina podjetij plača 0 % davkov, nekaj podjetij jih plača 10 %.
Majhno britansko ozemlje v Rokavskem prelivu predstavlja približno odstotek svetovnega trga za finančne storitve podjetij s sedežem v tujini. Čeprav britanski premier David Cameron pravi, da je nepravično, da je Guernsey znan kot davčna oaza, podjetja z ničodstotnim davkom na dohodke in pomanjkanje uradnih podatkov podjetij v zapisih pričajo svoje. (Več informacij)

Davčna oaza - Guernsey

Davčna oaza – Guernsey

14. Bermudi

Osebni davki: brez davkov na dohodek, kapitalske dobičke ali davkov na premoženje.
Korporacijski davki: za večino je določen 0% davek.
Če imamo radi lepe plaže in pranje denarja, je čas, da se preselimo na Bermude. Bermudi so ena izmed najboljših lokacij, ko pride do varovanja skrivnosti, hkrati pa niso v skladu z mednarodnimi standardi o preprečevanju pranja denarja. (Več informacij)

Davčna oaza - Bermudi

Davčna oaza – Bermudi

13. Bahrajn

Osebni davki: nihče ne plačuje davkov na dohodek, nepremičnine ali kapitalske dobičke.
Korporacijski davki: edina podjetja, ki plačujejo davke, so nekatera naftna in plinska podjetja.
Bahrajn kot ena izmed ekonomsko najsvobodnejših držav Bližnjega vzhoda je najbolj priljubljen pri raznih naftnih mogotcih. Med drugimi dvomljivimi praksami je tudi ta, da rezidentje niso zavezani k poročilu o plačilu nerezidentom. (Več informacij)

Davčna oaza - Bahrajn

Davčna oaza – Bahrajn

12. Malezija (Labuan)

Osebni davki: ni davkov na nepremičnine, darila ali premoženje, le nerezidenti so zavezani k plačilu davka na dohodek, zaslužen v Maleziji.
Korporacijski davki: samo od prihodka, zasluženega v državi, se plača davek (razen bančništva, ladijskih podjetij in zavarovalnic).
Malezijski otok Labuan je postal priljubljeno stičišče denarja, predvsem po tem, ko so vlade začele uničevati stare davčne oaze, kot je Švica. Pomanjkanje regulacij, med drugim nebeleženje podatkov javnih skladov ali fundacij, je le del razloga, zakaj se je več kot 7 tisoč podjetij s sedežem v tujini registriralo na tem otoku. (Več informacij)

Davčna oaza - Malezija

Davčna oaza – Malezija

11. Panama

Osebni davki: nerezidenti in rezidenti plačujejo davek na dohodek, zaslužen v državi.
Korporativni davki: samo na dohodke, zaslužene v državi.
Ohlapna davčna zakonodaja v Panami je odgovorna za vsaj 50 odstotkov mednarodnih naložb, ki sploh niso obdavčene. (Več informacij)

Davčna oaza - Panama

Davčna oaza – Panama

10. Japonska

Osebni davki: davek na darilo, nepremičnine in sorazmerno visoki davki na dohodek veljajo samo za rezidente. Nerezidenti so predmet obdavčitve samo, če svoj dohodek zaslužijo v državi.
Korporacijski davki: nerezidenčna podjetja plačujejo davek samo od dohodka, ki ga zaslužijo na Japonskem.
Čeprav zakon ne dovoljuje tako strogo varovanih finančnih skrivnosti, so na Japonskem veliko manj stroga pravila za pranje denarja in neobdavčene tuje naložbe. (Več informacij)

Davčna oaza - Japonska

Davčna oaza – Japonska

9. Jersey

Osebni davki: ni davkov na premoženje ali nepremičninskih davkov in nerezidenti so odgovorni le za dohodek, zaslužen v državi.
Korporacijski davki: splošna stopnja je ničodstotna; med izjemami so na primer finančne ustanove.
Otok Jersey, ki spada pod britansko krono in ni nič kaj daleč od zgoraj omenjenega otoka Guernsey, je znan tudi kot Treasure Island. Zaradi neverjetno ohlapnih davčnih predpisov je pritegnil približno 2 bilijona osebnega premoženja, ki so ga ljudje z vsega sveta prestavili na otok Jersey. (Več informacij)

Davčna oaza - Jersey

Davčna oaza – Jersey

8. Nemčija

Osebni davki: odgovorni za davke na kapitalski dobiček in dohodek, z zgornjo 45-odstotno davčno mejo.
Korporacijski davki: nerezidenčne družbe plačajo 15% davek na dohodek, ki so ga zaslužile v državi.
Država, znana po pozornosti do najmanjših podrobnosti, zna včasih zamižati na eno oko na davčnem področju. Ne samo da je Nemčija prišla pod drobnogled zaradi svoje manj kot militantne politike za preprečevanje pranja denarja, temveč ohranja tudi nekako razdrobljen način s “premalo sredstvi”, da bi pobirala davek, predvsem od bogatih. In nič kaj čudno ni, da je še pred nekaj leti gostila kar 2 bilijona ameriških dolarjev v vlogah nerezidentov. (Več informacij)

Davčna oaza - Nemčija

Davčna oaza – Nemčija

7. Libanon

Osebni davki: davek na dedovanje in darila ter na bruto dohodek do 21 %.
Korporacijski davki: za registrirana podjetja velja 15% pavšalni davek.
Kljub političnim nemirom in nasilju, ki so v prejšnjem stoletju zaznamovali državo, je Libanon ohranil svoj položaj kot finančno središče regije. Ni čudno, če upoštevamo, da ima enega od najmanj preglednih finančnih sistemov na svetu. (Več informacij)

Davčna oaza - Libanon

Davčna oaza – Libanon


PREBERITE ŠE: 62 najbogatejših ima toliko premoženja kot polovica sveta

6. Združene države Amerike

Osebni davki: davki na nepremičnine, darila in neto dobiček se obračunavajo po progresivnih stopnjah, za stalne prebivalce in tujce veljajo davki od vseh dohodkov (ne glede na to, kje zaslužijo) do 39 %.
Korporacijski davki: podjetja se lahko obdavčijo do 39 % na svetovni dohodek (z nekaj izjemami).
Glede na to, da imajo ZDA drugo največje gospodarstvo na svetu, je že najmanjša količina davčne “malomarnosti” do domačih in tujih investicij pomembna. Država Delaware je davčna oaza, kjer sta nizka davčna stopnja in izjemno proposlovno pravno okolje. (Več informacij)

Davčna oaza - Delaware, ZDA

Davčna oaza – Delaware, ZDA

5. Singapur

Osebni davki: kapitalski dobički niso obdavčeni, prihodek v državi se lahko obdavči po stopnji, ki ne presega 21 %.
Korporacijski davki: davka na kapitalski dobiček ni, standardna stopnja davka od dohodka pravnih oseb je 17%.
Kot ena izmed najhitreje rastočih prestolnic na svetu je Singapur na dobri poti, da do leta 2020 prehiti Švico kot največji center za podjetja s sedežem v tujini. (Več informacij)

Davčna oaza - Singapur

Davčna oaza – Singapur

4. Kajmanski otoki

Osebni davki: ni davka na dohodek ali kapitalske dobičke, bodisi za državljane ali nedržavljane.
Korporacijski davki: ni davka na dohodek, dobiček ali premoženje, le letne pristojbine za izdajo dovoljenj se zaračunavajo za določeno skupino podjetij.
Presenečenje – še en britanski otok, ki je na tem seznamu. Ta je zelo napredoval in se distanciral od svoje umazane zgodovine, polne tihotapljenja mamil in pranja denarja, a Kajmanski otoki ostajajo izredno zanesljiva destinacija za družbe, ki se želijo izogniti plačevanju davkov. Kajmanski otoki so dom več kot dvestotim bankam, sto štiridesetim družbam in več kot devetdeset tisoč drugim podjetjem. (Več informacij)

Davčna oaza - Kajmanski otoki

Davčna oaza – Kajmanski otoki

3. Hongkong

Osebni davki: ni davkov na nepremičnine ali kapitalske dobičke, a prihodek je obdavčen z davkom od plač do 17 %.
Korporacijski davki: dobiček, pridobljen v Hongkongu, je obdavčen z 16,5% davkom, razen če lahko podjetja dokažejo, da njihovo centralno upravljanje ni v državi.
Uspeh Hongkonga kot cvetočega globalnega finančnega središča je v veliki meri povezan ne samo z bližino Kitajske, temveč tudi s spektakularnim laissez-faire finančnim okoljem (neverjetno nizka davčna stopnja in zelo močan skrivni zakon), ki pretirano črpa iz tujega premoženja. (Več informacij)

Davčna oaza - Hong Kong

Davčna oaza – Hongkong

Davčna oaza – Hongkong

2. Luksemburg

Osebni davki: davek na dohodek rezidentov (in nerezidentov z dohodkom iz države) je progresiven, s stopnjami z zgornjo davčno mejo neverjetnih 43,6 %.
Korporacijski davki: nerezidenčna podjetja so edina predmet davka na dohodek iz virov države. Luksemburg je ena od najmanjših držav v Evropi, a eden izmed najbolj priljubljenih krajev za velike korporacije, ki tja prinašajo astronomske vsote. Podjetja, kot so Apple, Amazon, PepsiCo in Heinz, imajo vse naslove v državi, katere celotna populacija je komaj pol milijona ljudi. (Več informacij)

Davčna oaza - Luksemburg

Davčna oaza – Luksemburg

Davčna oaza – Luksemburg

1. Švica

Osebni davki: brez davka na premoženje in omejen davek na kapitalski dobiček. Davek od dobička se obračunava na občinski, državni in zvezni ravni, čeprav se nobena povprečna obrestna mera ne da izračunati zaradi izredno kompleksnega in večplastnega sistema.
Korporacijski davki: davki se odmerijo na lokalni in zvezni ravni, slednji po pavšalni stopnji 8,5 %.
Švica je kombinacija strogih zakonov o varovanju tajnosti in politične stabilnosti. Je ena izmed najbolj zaželenih lokacij za posameznike in družbe, ki iščejo zaklonišče pred davki in pozornostjo. (Več informacij)

Davčna oaza - Švica

Davčna oaza – Švica