Šokantna novica o smrti kultnega britanskega glasbenika Davida Bowieja, je na površje prinesla njegov obsežen opus edinstvenega dela in njegov edinstven vpliv na pop kulturo zadnjih šest desetletij. David Bowie si je v karieri ustvaril velikanski krog oboževalcev, ki v se v teh dneh umetniku tudi poklanja. Deloval pa ni samo na področju glasbe – David Bowie je bil tudi filmski in gledališki umetnik, njegovo največje delo, po čemer se ga bo spominjal vse svet, pa je bil njegov osebni slog in njegov odnos. Tukaj je deset trenutkov, ki so pomagali definirati Davide Bowieja kot pop pionirja brez primerjave.

Space Oddity, 1969


Bowieju je njegov prvi hit prinesel nagrado Ivor Novello in nam predstavil Majorja Toma, ki se je ponovno pojavil v njegovih poznejših letih. Pesem je znova postala popularna, ko jo je leta 2013 kanadski astronavt Chris Hadfield zapel na krovu Mednarodne vesoljske postaje. To je postal prvi glasbeni video v vesolju.

Ziggy Stardust, 1972


David Bowie v odbitem kostumu in z rdečimi lasmi. Samo to je bilo potrebno, da je ustvaril persono, ki ji zadnjega pol stoletja ni bilo para. Album je ostal na glasbenih lestvicah dve leti . Njegov karakter, Ziggy Stardust, se je upokojil leta 1973.

“Have You Heard Of The Bay City Rollers?”, 1975


Ni bilo prvič, da se je voditelj pogovorne oddaje Russell Harty pogovarjal z Bowiejem, vendar še nikoli ni bil tako zmeden. Nasproti je namreč iz televizijskega zaslona zrlo spokojno, androgeno bitje. Kljub bizarnim vprašanjem voditelja, kot sta:“Zakaj ste prišli nazaj (v Veliko Britanijo), če niste tako dober glasbenik?” in “Kakšne barve so vaši lasje?”, je David ostal karseda uglajen.

Ahes to Ashes, 1980


Bowie je skladbo poimenoval »otroška pesmica iz osemdesetih«, češ da je služila kot epitaf prejšnjemu desetletju. Eden izmed najdražjih videov tistega časa je izjemen, tudi zaradi statistov, vključno s frontmanom Visage, ki ga Bowie osebno povabil.

Under Pressure, 1981


Verjetno najbolj karizmatični zvezdi tiste generacije David Bowie in Freddie Mercury sta združila moči in tako je nastal ta enkratni duet, ki izvira iz jam sessiona med Bowiejem in skupino Queen.

Let’s Dance, 1983


Ljudje, ki o Bowieju nimajo pojma, ga bodo poznali zaradi te skladbe – njegov prelomni, brez sramu sproducirani mainstream album ga je še enkrat popeljal na vrh glasbenih lestvic. Njegovi najbolj “čisti” oboževalci so obupali, bowiemaniji pa so se pridužili milijoni novih oboževalcev.

Heroes, Freddie Mercury Tribute Concert, 1992


Če za množico na stadionu Wembley ni bila dovolj Bowiejeva skladba Heroes, jih je moralo na mesta prikovati Bowiejevo recitiranje Gospodove molitve. Bowie je nato dejal: “Za to sem se odločil pet minut, preden sem šel na oder. V rock glasbi ni prostora za molitev, ampak mislim, da so mnoge skladbe molitve. Sam imam nesmrtno prepričanje o obstoju Boga. Zame je nesporen.”

The Prestige, 2006


Davidova umetnost nikoli ni bila omejena na glasbo, večkrat se je namreč pojavil tudi na malih zaslonih in filmskih platnih. V filmu Cristopherja Nolana Prestiž je igral Nikolo Teslo, človeka, obsedenega z elektriko in njeno močjo.

Extras, 2006


David Bowie je med drugim sodeloval v britanski komični seriji Extras, ki jo je ustvaril in režiral komik Ricky Gervais. Ta je med drugim Bowieju poslal tudi elektronsko sporočilo: “Vse najboljše. 58. A ni čas, da si poiščeš pravo službo?” Bowie mu je odgovoril: “Imam pravo službo. David Bowie. Bog rocka.”

Lazarus, 2016


Besedilo najnovejše pesmi Davida Bowieja je bilo ob novici o njegovi smrti sprejeto kot neznosno ganljivo in grenko.“Poglej gor, sem v nebesih. Imam brazgotine, ki jih ni moč videti, imam dramatičnost, ki je ni moč ukrasti. Sedaj me vsak pozna.” Zdaj vemo, da se je Bowie soočal s svojo smrtnostjo in še zadnjič posnel izrazit video, s katerim je svojo edinstveno umetnost ohranil do konca.