Dubaj je skoraj gotovo najbolj dekadentno mesto na svetu. Mnogi vedo, da se večkrat posrečeno imenovano Mesto zlata kopa v obilju, razkošje pa je včasih tako skrajno, da ga je pogosto težko dojeti. Tukaj je nekaj stvari, ki pričajo, kako dekadenten je Dubaj in zakaj je Dubaj mesto presežnikov.

1. Policija v Dubaju vozi superavtomobile, vredne več kot 1,5 milijona evrov.

Dubajska policija vozi avtomobile, o katerih večina lahko le sanja: Aston Martin One-77, vreden okoli 1,5 milijona evrov, Ferrari FF, vreden okoli pol milijona evrov, in Lamborghini Aventado, vreden okoli 360 tisoč evrov.

Policija v Dubaju vozi superavtomobile.

Policija v Dubaju vozi superavtomobile.

2. Dubaj je dom najbolj luksuznega hotela na svetu.

Burdž Al Arab pogosto omenjajo kot edini hotel na svetu s sedmimi zvezdicami, sicer pa velja za samooklicani ‘najbolj luksuzni hotel na svetu’. To dokazujejo obsceno luksuzni dvonadstropni apartmaji, darila za goste, uporaba iPadov iz 24-karatnega zlata, zasebni služabniki, heliport, štirje bazeni in prevozi na letališče v Rolls Roycu ali helikopterju. Da si Dubaj lahko zasluži ime Mesto zlata, je hotel Burdž Al Arab okrašen z zlatom – približno 1800 kvadratnih metrov hotela krasijo 24-karatni zlati lističi. Gostje so prav tako deležni zlatih iPhonov ali pa Blackberryjev, ki jih lahko uporabljajo brezplačno. V hotelskem butiku jih lahko kupijo za slabih 9 tisoč evrov.

Burdž al Arab

Burdž Al Arab

3. Ena noč v hotelu Burdž Al Arab stane več kot naša letna najemnina.

Noč v apartmaju, kot sta na primer Royal Suite ali pa Royal Bridge Suite v Atlantis Palm, lahko stane med 20 tisoč in 31 tisoč evrov. Najcenejši enosobni apartma v hotelu stane okoli 1200 evrov na noč (ali pa okoli 1800 evrov, odvisno od sezone).

4. Brunch pride skupaj s strežaji in neskončnimi steklenicami dragega šampanjca.

V Dubaju obstaja brunch s pregrešno dragim šampanjcem. Mnogi hoteli v Dubaju (čeprav gre za muslimansko državo) ponujajo dekadentne malice ob petkih in sobotah, kjer ob samopostrežnem baru v potokih tečejo tudi najdražji šampanjci (Moët, Bollinger, Laurent Perrier). Najbolj dekadentna malica čaka goste v The Royale Brunch v Imperiumu, ki je del hotela Jumeirah Zabeel Saray. Ta stane 605 evrov na osebo, zraven pa gostje dobijo še lastno steklenico Dom Perignona in zasebnega butlerja.

5. Mesto ima najvišjo stavbo na svetu, ki pa se ponaša s štirimi svetovnimi rekordi.

V Dubaju se nahaja tudi najvišja stavba na svetu, Burdž Khalifa. 828 metrov visoka stavba ima kar 160 nadstropij. Razgledna točka je 555 metrov nad tlemi in je najvišja razgledna točka na svetu. Burdž Khalifa je tako najvišja stavba na svetu, najvišja stavba, ki jo je zgradil človek, ima najvišjo restavracijo in najvišjo razgledno točko na svetu.

Burdž Khalifa

Burdž Khalifa

6. Prav tako gradijo največje letališče na svetu.

Mednarodno letališče Al Maktoum trenutno doživlja širitev, ki bo stala okoli 32 milijard evrov. Letališče naj bi bilo največje na svetu, merilo naj bi okoli 140 kvadratnih kilometrov. Mini mesto naj bi sprejelo in odposlalo okoli 120 milijonov potnikov na leto.

7. V Dubaju so zgradili nekaj otokov z neverjetnimi parcelami.

Samo v Dubaju se lahko nekdo odloči, da preprosto zgradi nekaj otokov in v ta namen uvozi dovolj peska, ki bi lahko več kot dvakrat napolnil celoten Empire State Building. In to samo za otok Palm. Osmo čudo sveta je največji otok, ki ga je naredil človek (zanj so porabili okoli 93 milijonov kubičnih metrov peska), njegova izgradnja pa je stala okoli 12 milijard evrov.

Otoki v Dubaju

Otoki v Dubaju

8. Dubaj ima največje nakupovalno središče na svetu.

Dubai Mall, ki meri več kot 548 kvadratnih metrov, je nedvomno največje nakupovalno središče na svetu. Ima več kot 1200 trgovin, kino z 2800 sedeži, kopijo londonske ulice Regent Street, velikanski akvarij in celo drsališče olimpijske velikosti. Je eno od najbolj obiskanih nakupovalnih središč na svetu, samo v letu 2014 pa ga je obiskalo 80 milijonov ljudi.

Dubai Mall

Dubai Mall

PREBERITE ŠE: Najdražji domovi v Dubaju

9. Gradijo še večje nakupovalno središče.

Zakaj bi imeli le eno največje nakupovalno središče na svetu, če lahko imajo dve? Lani so tako v Dubaju oznanili, da bo zgradili ogromno ‘mesto’ za nakupovanje v izmeri več kot 740 tisoč kvadratnih metrov. Mall of the World, kot so nakupovalni center poimenovali, bo imel kar 100 hotelov, tematski park in druge turistične objekte.

10. V Dubaju so sredi puščave zgradili pravljično zimsko mestece in notranje smučišče.

Ker v Dubaju nič ni nemogoče, so tako sredi nakupovalnega središča Mall of the Emirate zgradili smučišče s petimi progami, najdaljša pa meri spoštljivih 400 metrov. Prav tako je na voljo smučišče za prosti slog. A to še ni vse. Ustvarili so tudi pravo zimsko mestece, kjer živijo pingvini, ima sankališča in ledene skulpture.

Notranje smučišče v Mall of the Emirate

Notranje smučišče v Mall of the Emirate

11. Prav tako nameravajo zgraditi podvodni hotelski kompleks.

Čeprav v Dubaju že obstajajo hotelske sobe pod vodo, imajo v načrtu izgradnjo podvodnega hotela. Water Discus Hotel, ki so ga zasnovali pri Ocean Technology, naj bi bi lsestavljen iz dveh sklopov, eden naj bi bil nad vodo, drugi pa pod. Pod vodo naj bi bilo na voljo 21 sob, podvodni potapljaški center in bar. Prav tako načrtujejo podvodno teniško igrišče.

12. Njihove konjske dirke kronajo večmilijonske nagrade.

Dubai World Cup, najbogatejša konjska dirka na svetu, privabi tekmovalce s celega sveta. Ti nato tekmujejo za glavno nagrado v višini skoraj 10 milijonov evrov. Skupni nagradni sklad konjske dirke, ki traja devet dni, je 30 milijonov evrov.

13. Terapije v termah vključujejo 24-karatno zlato in druge plemenite kovine.

Za ‘samo’ 480 evrov lahko gosti svojo kožo obnovijo s terapijo La Prairie Platinum Rare, kjer ponujajo infuzije čiste platine (ta naj bi vzpostavila ravnotežje kože). Če je gostom bolj povšeči zlato, potem se lahko odpravijo v hotel Raffles Dubai, kjer jih za 240 evrov čaka zlata maroška kopel hamam, ki vključuje pomlajevalno masko za telo iz zlate gline.

14. Najdražja kepica sladoleda stane okoli 730 evrov.

Scoopi Cafe v Dubaju ponuja sladoled ‘črni diamant’, ki je narejen iz italijanskih tartufov, iranskega žafrana in 23-karatnega jedilnega zlata.

Sladoled "Črni diamant"

Sladoled ‘črni diamant’

15. Prav tako obstaja tortica za 890 evrov.

Tortica Bloomsbury’s golden phoenix je ena izmed najdražjih slaščic na svetu. Narejena je iz italijanske čokolade, ugandske vanilje in jagod, pomočenih v 23-karatno jedilno zlato.

Tortica Bloomsbury’s golden phoenix

16. In na koncu tudi koktajl z diamanti, ki stane več tisoč evrov.

Bar Skyview v hotelu Burdž Al Arab prodaja precej podobno drago pijačo. Za neverjetnih 1100 evrov dobimo koktajl ‘diamonds are forever’, ki je narejen iz konjaka L’Héraud Vintage Grande Champagne 1906 Cognac in šampanjca Comtes de Mazeray Brut z zlatimi lističi. Pijača se pije iz  kozarca za koktajl Swarovski, njegov vrat pa je napolnjen z diamanti, ki jih lahko gostje obdržijo. Najdražja pijača na meniju je “the birth of an icon”, ki je pravzarav daiquiri, narejen iz ruma St. Lucia Distillers Nine Cask Founders Rum, staranega likerja Cointreau in dehidriranega zlatega prahu. Ta denarnico oklesti za nerazložljivih 3500 evrov.

Koktajl "Diamonds are forever"

Koktajl ‘Diamonds are forever’