Sarkazem je zabavna reč. Posebej takrat, ko je sogovornik na isti valovni dolžini in razume, o čem govorimo. Po izsledkih raziskav naj bi obstajala ena stvar, zaradi katere so sarkastični ljudje uspešnejši. Preverite, zakaj vam sarkazem pomaga pri uspehu.

Sarkazem je lahko občasno dober, a ni najboljša strategija, če želite skleniti zavezništvo z ljudmi, ki ga ne razumejo. Večina ljudi bi vam tudi svetovala, da se mu izognete, a izsledki raziskave o sarkazmu pravijo, da obstaja ena stvar, zaradi katere so sarkastični ljudje uspešnejši, ker naj bi jih sarkazem osrečeval, jih naredil kreativnejše in uspešnejše.

V študiji z naslovom Najvišja oblika inteligence so znanstveniki preučevali učinke sarkazma tako, da so zbrali prostovoljce, ki so se sarkastično ali nevtralno pogovarjali, preden so opravili nalogo, s katero so preverili njihovo ustvarjalnost.

Izkazalo se je, da je sarkazem odličen način za treniranje možganov.

Izkazalo se je, da je sarkazem odličen način za treniranje možganov. Da bi razumeli sarkazem, morata sarkastična oseba in poslušalec premagati protislovje med prenesenim in dejanskim pomenom sarkastičnih izrazov. To je proces, ki vključuje abstrakcijo, ki jo spodbuja ustvarjalno razmišljanje, pravijo znanstveniki.

Prostovoljci, ki so se pogovarjali sarkastično, so kasneje tudi uspešneje rešili kreativne naloge kot tisti, ki so se nevtralno pogovarjali. To nakazuje, da sarkazem lahko spodbudi ustvarjalnost in uspešnost.

Sarkazem lahko spodbudi ustvarjalnost in uspešnost.

Torej dobra novica za vse tiste, ki ste sarkastični ‒ a raziskovalci vseeno opozarjajo, da morate biti pozorni, kdaj ste sarkastični, saj morate prvo vzpostaviti zaupanje, preden se začnete pogovarjati na tak način. Niso vsi za vse!