Vsi vemo, da nove knjige kar nastajajo, a malo je takšnih, ki se vsidrajo v naš spomin in prebudijo iskrico. Sestavili smo seznam nekaterih knjig, ki bodo to tudi naredile – to so fascinantne knjige, ki jih nikoli ne pozabiš.

Čas je za spomladansko branje! Pripravili smo ideje, katere fascinantne knjige, ki jih nikoli ne pozabiš, moraš prebrati.

Alice Sebold, The Lovely Bones (V mojih nebesih)

 Alice Sebold, The Lovely Bones (V mojih nebesih)

Štirinajstletno Susie Salmon spoznamo, ko je že v nebesih. Leta 1973 je skrivnostno izginila, toda ljudje niso mogli verjeti, da se je to res zgodilo. Susie doživi travmatično izkušnjo smrti, nato pa se znajde na nenavadnem kraju. Videti je kot igrišče zraven njene šole. Susie od tam z ljubeznijo, pripadnostjo in razumevanjem opazuje svojo družino, ki žaluje za njo.

Maggie Stiefvater, The Scorpio Races

 Maggie Stiefvater, The Scorpio Races

Dirka z vodnimi konji, The Scorpio Race, se dogaja na začetku novembra: kruto tekmovanje, na katerem jahači poskušajo ostati na vodnih konjih čim dlje oziroma do ciljne črte. Nekateri preživijo, drugi ne. Tokrat tekmujeta tudi štirikratni prvak Sean Kendrick in novinka Kate ‘Puck’ Connolly in oba lahko to leto največ pridobita (ali izgubita). A le eden lahko zmaga.

Diane Setterfield, The Thirteenth Tale (Trinajsta zgodba)

 Diane Setterfield, The Thirteenth Tale (Trinajsta zgodba)

Mlado življenjepisko Margaret, ki ji prikrita resnica o njenem rojstvu prizadeva nenehno bolečino, s pismom k sebi povabi skrivnostna pisateljica Vida Winter, ki ji obljublja, da bo končno razkrila svoje skrivnostno življenje. Vida pripoveduje o čudaški družini Angelfield, predvsem o divjih dvojčicah Adeline in Emmeline. Med potapljanjem v pripoved Margaret ugotovi, da ima zgodba vznemirljiv vpliv tudi na njeno življenje.

Haruki Murakami, Norwegian Wood (Norveški gozd)

 Haruki Murakami, Norwegian Wood (Norveški gozd)

Roman govori o odraščanju tihega in osamljenega mladeniča Tora Watanabeja. Osamljen je bil zaradi izgube edinega prijatelja in osamljen je bil v družbi, ki mu je bila tuja. Prebiral je klasike zahodne literature, poslušal rock’n’roll in jazz. In bila so dekleta, bilo je iskanje ljubezni, bila je Naoko, dekle pokojnega prijatelja, in bila je Midori …

Markus Zusak, The Book Thief (Kradljivka knjig)

 Markus Zusak, The Book Thief (Kradljivka knjig)

Roman Kradljivka knjig, ki je postavljen v čas druge svetovne vojne, skozi oči smrti pripoveduje zgodbo o Liesel Meminger, ki živi v rejniški družini v bližini Münchna. Tam se znajde zato, ker njeno mater, komunistko, transportirajo v Dachau. Čeprav Liesel ne zna brati, na pogrebu svojega brata prvič ukrade knjigo – precej srhljivi priročnik za grobarje. Ko se s pomočjo svojega rejniškega očeta nauči brati, knjige postanejo njena strast.

Neil Gaiman, Neverwhere (Nikolikje)

 Neil Gaiman, Neverwhere (Nikolikje)

Richard Mayhew, nevpadljiv mlad londonski poslovnež, nekega večera naleti na krvaveče dekle, ki leži na pločniku. Ko se ustavi, da bi ji pomagal, se njegovo življenje v hipu spremeni. Naslednje jutro njegove kreditne kartice ne delujejo več, taksisti mu ne ustavljajo, njegovo stanovanje najame nekdo drug …

Robert Galbraith, The Cuckoo’s Calling (Klic kukavice)

 Robert Galbraith, The Cuckoo's Calling (Klic kukavice)

Rahlo upehanega zasebnega detektiva Cormorana Strika je partnerica ravnokar postavila na cesto, v njegovo pisarno pa je pravkar vstopil brat slavne manekenke, ki je pred tremi meseci samomorilsko padla skozi okno v bloku. Brat misli drugače, saj trdi, da je šlo za umor. Strike se, spodbujen z mastnim honorarjem, ki ga krvavo potrebuje, saj je njegov posel v popolnem razsulu, jadrno spravi v pogon. Pri tem pa mu priskoči na pomoč honorarna tajnica, ki se izkaže za zelo iznajdljivo pomočnico.