Nekoliko manj znano dejstvo je, da tudi filmi o partnerstvu pomagajo parom, da se spopadejo s svojimi težavami in jih rešijo. Takšni filmi bi naj imeli ravno tak učinek, kot ga imajo srečanja s svetovalcem za partnerstvo/zakonskim svetovalcem. Vse kar mora par narediti je to, da si skupaj ogledata film in se potem pogovorita o vtisih, ki jih je film pustil ter razmislita kako potegniti vzporednico s svojim življenjem. Tukaj so filmi, ki bodo utrdili vajino razmerje.

Filmi o partnerstvu, ki bodo utrdili vajino razmerje:

Husbands and Wives (Možje in žene, 1992)


Možje in žene je močna drama o ne več tako mladem paru, ki gre skozi težke čase. Ob vstopu v njuno življenjsko krizo srednjih let doživita serijo razočaranj. Njun zakon se bliža h koncu, na dan pridejo škandali in konflikti, velik del filma pa zavzame tudi introspekcija. Skozi vse to poskuša režiser Woody Allen odgovoriti na pomembno vprašanje: ali sta lahko zakon in ljubezen vedno v harmoniji?

Blue Valentine (Otožno valentinovo, 2010)


Blue Valentine je intimen, dramatičen portret razpada zakonske zveze. Nekoč strastna ljubimca Cindy in Dean sta poročena in imata hčerko. V upanju, da bosta ohranila svoj zakon, se zatečeta v tematski hotel. Nato jih vidimo, kakšna sta bila nekaj let prej, ko sta se spoznala in zaljubila ter bila polna življenja in upanja.

Before Sunset (Pred sončnim zahodom, 2004)


Devet let po noči, ki sta jo Céline in Jesse skupaj preživela na Dunaju, se njune poti po naključju ponovno prekrižajo v knjigarni sredi Pariza. Do leta čez Atlantik Jesseja tokrat loči zgolj nekaj ur, ki jih zapolnita s pohajkovanjem po pariških ulicah in razpravljanjem o neuspelih razmerjih.

Who’s Afraid of Virgina Woolf? (Kdo se boji Virginie Woolf?, 1966)


Univerzitetni profesor George je poročen z Martho; njuno zvezo zaznamujejo nenehni prepiri in Marthino vdajanje alkoholu. Vnetljivo razmerje eksplodira nekega večera, ko imata na obisku goste.

The Story of Us (Najina zgodba, 1999)


V ospredju te zelo realistične romantične komedije sta zakonca Ben in Katie Jordan, ki ju je 15 let skupnega življenja postopoma pripeljalo do točke, ko si morata priznati boleč paradoks: prav tiste lastnosti, zaradi katerih sta se nekoč drug v drugega zaljubila, zdaj povzročajo prepad med njima.

PREBERITE ŠE: Inspiracijski filmi, primerni za vso družino

2 Days in Paris (2 dni v Parizu, 2007)


Marion je v Franciji rojena fotografinja, Jack je Američan in notranji oblikovalec, ki je prav toliko, če ne bolj nevrotičen kot ona. Razmerje zaškriplje, po neuspeli beneški romanci, kjer poskušata zanetiti staro iskro, se vkrcata na nočni vlak v Pariz, kjer živijo Marionini starši. Takoj po prihodu v Francijo je Jack nenadoma soočen z njemu povsem tujim, evropskim, še huje, francoskim načinom življenja. Posebej ga iz tira vrže množica Marioninih nekdanjih fantov, ki jo zapeljujejo na vsakem koraku. Medtem se tudi Marion spopada z negotovostjo in strahovi, da ljubezen morda nikdar ni neskončna.

The Notebook (Beležnica, 2004)


Zgoda o dveh ljubimcih, ki sta na videz drug za drugega popolnoma neprimerna. Življenje ju loči, njuna pot do sreče pa je dolga in težka. Vse je zapisano v dnevniku, beležnici, ki je v kasnejših letih edina stvar, ki še vedno spominja na to, kar sta nekoč imela.

5×2 (Pet krat dva, 2004)


Film skuša odgovoriti na navidez najbolj enostavno vprašanje na svetu: Kaj pomeni biti par? Prikaže pet prelomnic v skupnem življenju Gillesa in Marion, a z zanimivim preobratom. Film se tako začne z ločitvijo in konča z navideznim srečnim koncem.

Two for the Road (1967)


Film govori o paru, ki se odpravi na morje, da bi rešil svoj zakon. Koncipiran okoli ideje, da lahko zabava in žalost pogosto gresta z roko v roki, film odraža protislovno naravo skupnega življenja z nekom, ki ga imamo radi.

Amour (Ljubezen, 2012)


Georges in Anne sta upokojena učitelja glasbe, ki živita zadovoljno in umirjeno življenje v svojem pariškem stanovanju, predana drug drugemu in svoji strasti do glasbe. Nekega dne Anne zadane kap. Čeprav si opomore, se njeno stanje hitro slabša. Brezpogojna ljubezen starega para se znajde še pred zadnjo preizkušnjo.