Futuristični filmi so polni neverjetnih nebotičnikov in pametnih stavb. Zdi se, da so ti produkt domišljije režiserjev in scenaristov, ampak tudi v resničnem življenju napredni arhitekti ustvarjajo modele za stavbe, katerih funkcionalnost in videz so na meji med domišljijo in resničnostjo. Nekateri izmed teh projektov se že izvajajo, medtem ko so drugi še v svoji začetni razvojni fazi. Kakšna je torej futuristična arhitektura ali katere so torej najbolj neverjetne futuristične stavbe, ki jih bomo kmalu lahko videli tudi v resničnem življenju?

Futuristična arhitektura: 10 futurističnih projektov, ki postajajo resničnost:

Aequorea, plavajoče mesto

Drzen belgijski arhitekt z domišljijo, Vincent Callebaut, stoji za projektom Aequorea, plavajočim mestom, ki naj bi nastalo nekje v obalnih vodah Ria de Janeira. Po mnenju avtorja projekta bodo ti nebotičniki z recikliranjem morskih virov samozadostni, saj bo to recikliranje zagotovilo električno energijo, hrano in vodo. Prebivalci bodo lahko uživali v pogledu na morje in čudovit sončni zahod.

Cobra Towers, Kuvajt

O Cobra Towers se vroče razpravlja tudi na spletu. 1000 metrov visoki nebotičnik naj bi stal v Kuvajtu že leta 2030. Razprava ni vroča le zaradi višine nebotičnika, temveč tudi zaradi tega, kako bo videti dvigalo – oblika stolpov namreč ne omogoča standardne oblike dvigala. Nebotičnik ne bo tako le najvišji, temveč tudi najlepši nebotičnik na svetu.

Bio-Pyramid

Rekreacijski kompleks naj bi bil zgrajen med Kairom in starodavnimi piramidami. Gradbena tehnologija bo sposobna zajeziti širjenje puščave. Kdo ve, morda bo ta piramida, tako kot njeni predhodniki, ena od čudes sveta za naše potomce.

Bio-Pyramid

Bio-Pyramid

Cloud Capture

Revolucionarni projekt korejskega arhitekta dobesedno ujame oblake in jih prenaša na puščavska območja. Realizacija tega projekta bo spremenila podobo Zemlje, pomagala pa bo rešiti tudi problem regij s slabo letino. Cloud Catcher bo prinesel sonce Londonu in Osrednjo Afriko rešil lakote.

Cloud Capture

Cloud Capture

Ecorium, Južna Koreja

Kompleks je nastal na pobudo državnega ekološkega inštituta v Južni Koreji, razteza pa se na 33 tisoč hektarjih. To bi bilo edinstveno mesto s klinastimi rastlinjaki, kjer bi se izvajale ekološke raziskave. Osrednje stavbe bi bile zgrajene tako, da bi se notranje razmere lahko spremenile pod vplivi zunanjega okolja, kar bi lahko pomagalo pri varčevanju z energijo.

Ecorium, Južna Koreja

Ecorium, Južna Koreja

PREBERITE ŠE: Asian Cobra Tower – nebotičnik v obliki kače

Nebotičnik Dragonfly, New York

Še ena fantazija belgijskega arhitekta Vincenta Callebauta, kjer bi na 700 metrih višine delovala navpična kmetija. Ta kompleks, ekološko okolje, ultramoderna vas v največjem megapolisu na svetu, bo unikaten. Na voljo bo nekaj rekreacijskih površin, rastlinjakov ter mlečnih in mesnih kmetij. Kljub svojim prednostim in prijaznosti do okolja projekt še vedno ni dobil dovolj podpore prebivalcev in njegova gradnja je na kocki.

Dawang Mountain Resort, Kitajska

Dawang, ki spominja na vesoljsko postajo iz znanstvenofantastičnih filmov, bo končan v bližnji prihodnosti. 170 metrov visoka stavba vključuje smučišče, drsališče, vodni park in viseče vrtove. Futuristični resort že gradijo. Kaže, da je prihodnost tukaj!

Nomad, nebotičnik na Marsu

Da, arhitekti so si zares zamislili takšen projekt. Ti objekti se lahko neodvisno premikajo po Marsu. Z zbiranjem potrebnih elementov s površine proizvajajo toplogredne pline in s tem ogrevajo Mars, kar pomeni, da bo Mars nekoč primeren za življenje.

Nomad, nebotičnik na Marsu

Nomad, nebotičnik na Marsu

Podvodni hotel

Skupina arhitektov pri 103 International je razvila idejo o podvodnem resortu. Njegova površina je osupljiva – 80 tisoč kvadartnih metrov. Hotel bo zgrajen tako, da bodo vsa okna gledala proti globini morja. Enako velja za restavracije in zabavni kompleks. Za tiste, ki imate radi bolj tradicionalne načine sprostitve, bo na voljo del hotela nad vodo.

Podvodni hotel

Podvodni hotel

Mesta med oblaki

Cvetan Toshkov, arhitekt iz Velike Britanije, je predstavil projekt z naslovom City in the Sky. Gre za niz kompleksov v obliki lotusa, ki gledajo nad mesto pod sabo. Na vrhu bodo rekreacijske površine in parki, kamor se bodo pred hrupom in umazanijo zatekli prebivalci mesta spodaj.