Futuristična knjižnica v Franciji je najnovejša pridobitev mesteca Thionville. Knjižnica pa ni futuristična le po obliki, temveč tudi po svoji vsebini: uporabnikom poleg knjig ponuja bogato izposojo izdelkov v medijskih formatih. Glede na notranjost pa projekt napoveduje zelo udobno prihodnost: poleg klasične čitalnice nudi knjižnica nešteto skritih kotičkov, obloženih z mehkimi vzglavniki.

V mestu Thionville na severovzhodu Francije je biro Dominique Coulon & Associés projektiral knjižnico po vzoru pisarn iz Silicijeve doline. Futuristična knjižnica v Franciji ima ovalno obliko, obdajajo pa jo drevesa in široka travnata površina.

 Knjižnica je obdana z zelenjem


Knjižnica je obdana z zelenjem

Svetla, odprta notranjost pa ima v nasprotju s klasičnimi knjižnicami velik poudarek na arhivu medijskih izdelkov – v knjižnici v Thionvillu lahko tako poleg knjig najdete neverjetno bogato zbirko filmov, glasbe in avdioknjig. Poleg knjižnice stavba zaobjema tudi veliko predvajalno sobo, avditorij in kavarno. Poseben kotiček je namenjen tudi malčkom in otrokom, strastni bralci pa se lahko zavlečejo v posebne niše, namenjene branju.

PREBERITE ŠE: Zeleni nebotičnik – navpični gozd na Kitajskem

 Notranjost je svetla in prostorna


Notranjost je svetla in prostorna

V knjižnici je tudi ogromna dnevna soba, namenjena razstavam, predavanjem  in tekmovanjem  v igranju videoigric.

Oblika zgradbe je zasnovana tako, da zunanje stene tvorijo tri prostorne zunanje atrije, ki obiskovalcem nudijo zatočišče pred radovednimi pogledi mimoidočih. Več o projektu si lahko ogledate v spodnji foto galeriji.

Galerija – futuristična francoska knjižnica: