Superšportnik Bugatti Chiron, naslednik modela Bugatti Veyron, premika meje. Gre za avtomobil, ki proizvede največ konjev med serijskimi avtomobili in tako v mnogočem prevzema štafetno palico predhodnika. Najhitrejši avtomobil na svetu po cesti drvi več kot 450 km/h (hitrost je sicer elektronsko omejena pri 420 km/h), pri čemer ga žene kar 1500 konjskih moči.

Bugatti Chiron je najhitrejši avtomobil na svetu – avtomobil presežnikov. Poganja ga močno posodostrong> 1480 KM (1103 kW) in 1600 Nm navora, ki so na voljo med 2000 in 6000 vrtljaji na minuto. Končna hitrost je 420 km/h in je elektronsko omejena (!), predvsem zaradi vzdržljivosti pnevmatik (spredaj Michelin 285/30 R20 in zadaj 355/25 R21).
In ko smo ravno pri kolesih. Moč na vsa štiri prek sklopke Haldex prenaša 7-stopenjski samodejni menjalnik. Podvozje (dvojno spredaj in zadaj) je na voljo v petih stopnjah za različna cestišča. Brzdajo ga kolosalni zavorni diski (430 mm spredaj in 400 mm zadaj) in ”jeklene” 8-batne čeljusti spredaj ter 6-batne zadaj. Do stotice se 1995-kilogramski lepotec iz ogljikovih vlaken z mesta izstreli v pičle 2,5 sekunde. Kljub nesramni ceni (vstopna različica se prodaja za 2,4 milijona evrov) pa je že tretjina od načrtovanih 500 primerkov razprodana.

PREBERITE ŠE: McLaren 650S GT3: dirkalnik, zaradi katerega se konkurenci tresejo hlače


Impresivnih podatkov Bugatti Chirona pa tu še ne zmanjka. Njegov zračni sistem lahko pogoltne kar 60 tisoč litrov zraka na minuto, v tem času pa mora vodna črpalka skozi motor prečrpati kar 800 litrov vode! Na ogljikova vlakna je nameščen sekstet plasti brezbarvnega laka, karbonska školjka pa ima enako strukturno trdnost kot dirkalnik Le Mans LPM1. Za prtljago je spredaj na voljo prostora za 44-litrski kovček, ki ga ob dodatkih, kot so čevlji, dobite že ob nakupu. Izpušna cev je iz titana, namestili pa so tudi nove ventile, ročične gredi in valje.
Avto bo sposoben iti še precej hitreje od 420 km/h, zato bo z njim prav gotovo moč potolči hitrostni rekord, ki je trenutno 434 km/h. Brez blokade je namreč po izračunih možen drveti tudi s hitrostjo med 458 in 462 km/h! Notranjost je minimalistična, a ni daleč od udobja dnevne sobe in meša star(insko)o z novim. Pričakajo nas obilica usnja, analogni števec hitrosti, ki ga spremlja digitalni informacijski zaslon, dvosedežnik pa ima tudi Wi-Fi ”avro”.
Izdelanih bo vsega 500 primerkov, njegov prvi kupec pa je bil nihče drug kot boksarski superzvezdnik Floyd Mayweather, za katerega je bilo 2,4 milijona evrov, kolikor je osnovna cena Bugatti Chirona, pravi pljunek v morje. Francoski butični proizvajalec ultrahitrih avtomobilov je superšportnika na ogled postavili na avtosalonu v Ženevi.

Ogled galerije – Bugatti Chiron