Za nekatere je ta navada gnusna, a znanstveniki menijo, da je dobra za vaše zobe in splošno zdravje.

Večje število znanstvenikov iz univerz, vključno s Harvardom in univerzo Saskatchewan, meni, da starši otrok ne bi smeli odvračati od tega, da si vrtajo po nosovih. To naj bi bilo zato, ker namreč smrklji vsebujejo “večje število dobrih bakterij”.

Glede na članek, ki je bil objavljen v strokovnem časopisu ameriškega združenja za mikrobiologijo, naj bi uživanje smrkljev preprečilo, da bi se bakterije prijele na zobe. Ugotovitve celo namigujejo, da bi lahko smrklji branili pred dihalnimi okužbami, razjedami na želodcu in celo pred HIV-om. Raziskovalci celo delajo na sintetični zobni pasti s sluzjo in žvečilnem gumiju, ki naj bi prav tako imel prednosti smrklja.

“Narava nas spodbuja, da delamo določene stvari, ker nam koristijo, da se vedemo na določen način in da uživamo različne vrste živil,” še dodaja soavtor raziskave dr. Scott Napper, profesor mikrobiologije na univerzi Saskatchewan v Kanadi. “Ko boste torej začutili potrebo po tem, da si vrtate po nosu in potem smrkelj pojeste, bi morali to tudi narediti.”

Avstrijski specialist za zdravje pljuč, ki je prav tako sodeloval pri raziskavi, pravi, da  raziskave kažejo, da so tisti, ki si vrtajo po nosu bolj zdravi, srečnejši in verjetno bolj usklajeni s svojimi telesi.