Vredno je preživeti cel dan v kuhinji za pripravo makronov – ta sanjska sladica je pregreha, ki se ji noben ne more upreti. In verjetno jih raje jemo kot pripravljamo, ker so neverjetno zahtevni. Ker morate vložiti veliko truda za pripravo in včasih pač ne gre, smo pripravili nasvete, kaj morate narediti, da uspejo domači makroni.

Tradicionalno se makroni pripravljajo z italijansko meringo, kjer polijemo vroč sladkorni sirup čez beljake, medtem ko te stepamo v trd sneg. Da lahko to dobro in pravilno naredimo, rabimo stoječi mešalnik in kuhinjski termometer. In ker to ne najdemo kar v vsaki kuhinji, je bolje, da se poslužimo francoske meringe, kjer ne rabimo posebne opreme.

Kaj torej moraš narediti, da uspejo domači makroni? Postopek bomo opisali karseda preprosto, a še vedno se zahteva nekaj dela in truda. A to je del priprave makronov. In vredno je.

Kako se pripravijo najboljši domači makroni?

1. Najprej se prepričajte, da je vreme na vaši strani. Če je zelo vlažno, lahko začnejo piškotni del iz meringe ‘jokati’ (puščati tekočino), česar ne želite. Idealen čas za pripravo makronov je na suh dan.

2. Pusitite jajčni beljak na sobni temperaturi najmanj 30 minut preden začnete. Meringe bodo tako mehkejše in zračnejše.

3. Ta nasvet ne velja le za makrone, ampak tudi splošno: uporabite vaše roke pri ločevanju beljakov in rumenjakov. S tem je manj tveganja za razlitje rumenjaka in manj možnosti, da se med beljakom ali rumenjakom znajdejo jajčne lupine.

Rumenjak in beljak je najbolje ločevati kar z roko.

4. Ko pride do suhih sestavin, si velja zapomniti, da so finejše sestavine tudi boljše. Če imate multipraktik, ga uporabite. Suhe sestavine zmešajte skupaj in nato vsaj 10x tudi v multipraktiku. Te naj bodo karseda fine, saj boste tako dobili gladke in svetleče piškote za makrone.

5. Ko ste premešali suhe sestavine v multipraktiku, jih nekajkrat presejte, da se prepričate, da so res fine. To se morda zdi kot veliko dela, vendar tako boste dobili najboljše makrone, in ti so vredni vsakega truda.

6. K beljakom pred stepanjem dodajte ščepec soli. To bo pomagalo pri stabilizaciji.

7. Stepajte beljake tako dolgo, da postanejo peneči in da niso več prosojni, nato pa začnite postopoma dodajati sladkor. Če boste dodali preveč sladkorja naenkart, boste izničili ves zrak, ki se ga do zdaj vtepli v beljake.

8. Ko ste dodali sladkor, stepajte, da dobite resnično trde vrhove beljakov. Zelo trde.

Sneg iz beljakov mora biti resnično trd.

9. Dvakrat preverite, da je sneg iz beljakov dovolj trd, obrnite skledo na glavo in če se nič ne premika ali pade ven, potem je sneg pripravljen.

10. Dodajte vaniljo šele takrat, ko boste imeli sneg stepen do konca. Če jo boste dodali prehitro, lahko to vpliva na trdnost snega.

11. Če uporabljate živilska barvila, dodajte takšna v gelu in ne v tekočini. V gelu je barva namreč bolj koncentrirana in tako boste dobili živahnejše barve.
12. Ko je čas, da združite mokre in suhe sestavine, začnite z dodajanjem tretjine suhih sestavin k meringi in rahlo mešajte, da nastane homogena masa. Ta proces mešanja se imenuje “macronage”. Nato lahko dodate preostali del suhih sestavin in nadaljujte s procesom.

13. Kdaj veste, da je zmes pripravljena? Ko je videti kot moker pesek, s testom pa lahko narišete številko 8. Ko lahko to naredite brez, da bi se osmica kje zataknila, je zmes pripravljena. Nehajte z mešanjte, da ne boste testa prekomerno premešali.

14. Na pekač dajte štiri manjše koščke testa, da pritrdite papir za peko. Tako se ne bo premikal, ko boste oblikovali makrone.

Klasična velikost makrona je slabe 4 centimetre.

15. Klasična velikost makronov je slabe 4 centimetre v širino.

16. Pomembno je, da ne preskočite tega koraka: ko ste enkrat oblikovali svoje makrone, s pekačem večkrat potolčite po pultu. To bo preprečilo balončke zraka in zagotovilo gladko površino makronov.

17. Ta korak naredi pomembno razliko: makrone pustite pri sobni temperaturi počivati 1 uro, da na vrhu nastane nekakšna skorja. Prst vam bi moral zdrsteti po makronu sem in tja, brez da bi ga premaknili. Tako boste vedeli, da so primerni za pečico.

18. Ko jih boste pekli, se prepričajte, da ima pečica pravo temperaturo in nikar NE ODPIRAJTE VRAT PEČICE med peko. Če imate termometer za pečico je zdaj pravi čas, da ga uporabite, temperatura pečice je namreč ključna. Če boste odpirali vrata med peko, se lahko makroni uničijo, in tega res nočete (še posebej potem, ko ste vložili toliko truda).

19. Pustite, da se makroni ohladijo na sobno temperaturo (približno 20 minut), potem pa jih prestavite na mrežo, da se lahko popolnoma ohladijo. Morajo biti popolnoma hladni, preden nanesete polnilo, sicer se bo to stopilo.

Pri nanašanju polnila ne pretiravajte.

20. Ko nanašate polnilo, ne pretiravajte. Kupček naj bo nekoliko manjši od piškota. Ko boste namreč sestavljali makrone, boste polnilo potisnili dol, kar bo zapolnilo robove.

21. Še zadnja stvar: počakati boste morali vsaj 24 ur, preden jih jeste. No, vsaj za najboljši rezultat. Tako se bosta okus in tekstura najbolje razvila. In po vsem tem delu si ne zaslužite nič manj, kot pa samo najboljše.