Glasba vpliva na naše razpoloženje, čustvovanje, na način vedenja, celo na to, koliko kupimo in koliko spijemo. Kaj pa naš okus za glasbo pove o naši osebnosti?

Kaj naš okus za glasbo pove o naši osebnosti – raziskave so pokazale naslednje:

1. S poznavanjem posameznikovega okusa za glasbo lahko zelo natančno ocenimo neznančevo osebnost in celo politično pripadnost. Podrobno razčlenitev najpogogostejših zvrsti glasbe, ki jih poslušajo posamezni tipi osebnosti, najdete tukaj.
2. Na naš okus za glasbo vplivajo starši. Zanimiva raziskava, ki je vključevala 325 najstnikov, je pokazala, da so mladostniki poslušali pop, če so tudi njihovi starši poslušali pop. Zanimivo, ljubezen matere do rock glasbe se je prenesla na deklice, na dečke pa ne.

Ljubezen matere do rock glasbe se najverjetneje prenese na hčerko.

Ljubezen matere do rock glasbe se najverjetneje prenese na hčerko.

3. Naša najljubša skladba je povezana z močno čustveno izkušnjo iz mladosti. Ena izmed raziskav je pokazala, da je najljubša pesem v nekem dnevu povezana s tem, da smo jo nekje namerno ali nenamerno slišali, najljubše pesmi, ki so nam všeč že daljši čas, pa vzbujajo v nas močna čustva iz otroštva.
4. Tista zvrst glasbe, ki smo jo poslušali pri 20, bo najverjetneje ostala naša najljubša zvrst skozi vse življenje.
5. In še zanimivost: Rockerji resnično hitro živijo in hitro umrejo. Nenavadna raziskava, ki je zajemala 1000 najbolje prodajanih rock albumov vseh časov, je pokazala, da je za 1,7-krat večja verjetnost, da rocker umre 3 do 25 let od začetka slave, v primerjavi s stopnjo smrtnosti povprečnega Američana v tem starostnem obdobju.

PREBERITE ŠE: Najboljše ljubezenske pesmi vseh časov

Raziskave, ki jih povzema Time, so pokazale še, da nam klasična glasba pomaga pri sprostitvi, da ob ‘jezni’ glasbi izboljšamo svojo učinkovitost, da glasba pomaga omiliti bolečino, da ob glasbi, ki jo imamo radi, bolje telovadimo, in da dajo ženske raje svojo telefonsko številko, če se v ozadju vrti romantična glasba. To informacijo si pa velja zapomniti, kajne?