“Nimam časa” je pogost izgovor za nezdravo prehranjevanje in zanemarjanje lastnega zdravja. Dobra novica! S triki in nasveti, ki vam jih bomo predstavili v članku, zdrava prehrana ne bo vzela preveč vašega časa – ravno toliko ali pa še manj kot čakanje v vrsti za burek ali kos pice.

Kako jesti zdravo tudi takrat, ko nimamo veliko časa?

1. Kuhajmo več jedi hkrati in podvojimo količino.

Pražena ali kuhana zelenjava, juhe in krompirček, pomešan z zelenjavo, so zdravi in lahki obroki. Zmeraj kuhajmo več jedi, jih podvojimo ali potrojimo in shranimo v vakumske posode v hladilnik. Prav tako vam ta tehnika pride prav pri pripravi čičerike, rjavega riža ali kvinoje. Dodamo lahko tudi solato. Ko se bomo navadili, da imamo zdravo hrano zmeraj pri roki, bomo enostavno pripravili zdravo kosilo, ki ga bomo vzeli s seboj v službo. Pa še kak evro bomo prihranili.

2. Naredimo namaz hummus (kuhana čičerika, olivno olje, limona, tahini in poljubne začimbe) in solatni preliv enkrat na teden in ju hranimo v hladilniku.

Surov korenček ali kumarice so v kombinaciji s hummusom zdrava in okusna malica. Nekaj hummusa lahko dodamo tudi k naši solati. Preskočimo tudi kemično obremenjen in predelan solatni preliv in raje naredimo svojega. Poskusimo s prelivom s sušenimi paradižniki ali pa z majonezo iz manga.

Jejte raznoliko hrano.

Jejte raznoliko hrano.

3. Naredimo si zajtrk že zvečer!

Priprava zajtrka zvečer pomeni, da vse kar bomo morali storiti v dopoldanskem času, je odpreti hladilnik in zajtrk  pojesti. Lahko naredimo slasten chia puding (namočite chia semena v mandljevem mleku) ali chia puding z jagodami.
Čez noč pa lahko namočimo tudi ovsene kosmiče v nemlečnem mleku (mandljevo, riževo, kokosovo), nato pa dodamo nekaj zdravega sladila ter katerokoli sadje ali jagodičevje. Enostavno, zdravo in okusno.

4. Prigrizki naj bodo iz sadja.

Sadje je najboljša hitra hrana. V nekaterih primerih prihaja celo v biorazgradljivem paketu (lupine banane). Če delamo v pisarni, se odločimo za sadje, ki bo zahtevalo najmanj čiščenja, kot so jabolka, banane ali grozdje.
Sadje nam bo dalo prepotrebno energijo in hranilne snovi.

5. Naredimo si nakupovalni seznam in pojdimo po nakupih enkrat na teden.

Drug pogost izgovor, da ne jemo zdravo je, češ da nimamo časa, da bi šli v nakup po zdravo hrano. Če bomo načrtovali obroke za prihajajoči teden (in ne pozabimo, kuhajmo dvojne in trojne količine) in si naredili nakupovalni seznam, gremo lahko v trgovino le enkrat in to za vikend.
To nam bo prihranilo veliko časa in energije, plus – veliko zdrave hrane v našem hladilniku in omarah nas bo prisililo, da bomo kuhali in jedli doma bolj pogosto.