V osnovni in srednji šoli nas želijo o človeku, življenju, naravi, zemlji, vesolju, itd. naučiti praktično vsega. A medtem ko nam razlagajo, kako amebe nimajo konstanten forme in kaj je v idu, egu in superegu, pa pozabijo na nekatere praktične vidike življenja, ki nam bi kasneje, ko smo že dolgo pozabili imena vseh rimskih cesarjev in definicijo naravnega logaritma, prišli zelo prav. Na primer: Kako si urediti finance? Če tudi vi niste eni izmed ljudi, ki so se tega naučili v domačem podjetju ali pa na ekonomski fakulteti, vam prišepnemo par nasvetov, da boste to nepogrešljivo spretnost lažje obvladali.

Kako si urediti finance kot “odrasli”:

Preberi letne izpiske o bančnih karticah

Preveri podatke na letnih poročilih bančnih kartic. Tudi banke se lahko zmotijo, poleg tega pa te pregled izpisa ne stane veliko časa – lahko pa ti, v primeru napake, prihrani kar precej denarja.

Spremljaj sredstva in obveznosti

Spremljaj, koliko sredstev imaš na voljo in koliko obveznosti ti ta sredstva zmanjšuje. Izračunaj svoj finančni položaj z odštetjem obveznosti od sredstev. Če je rezultat negativen, je treba malo stisniti zobe.

Proračun

Redno spremljaj svoje prihodke in odhodke. Ne glede na to, ali te stiska finančna kriza ali pa imaš denarja veliko, je nadzor nad prihodki in odhodki nujen za dobro urejene finance. Le tako lahko ugotoviš, ali preveč zapravljaš, oziroma če imaš nekaj nepričakovanih prilivov, ali lahko razmišljaš o novih investicijah.

Rezerve

V sklop, kako si urediti finance tako kot odrasli, zagotovo spada tudi vzpostavitev finančnih rezerv, ki morajo biti dovolj velike, da ti omogočajo preživetje vsaj 3–6 mesecev. Rezerve bodo stopile strah pred finančno nepredvidljivimi situacijami, ki se v določenem obdobju v življenju prikažejo bolj kot ne vsem.

Odplačaj dolgove

Če si zadolžen, naredi finančni načrt, kako boš dolgove čim prej odplačal. Mlajši ko si in manj ko imaš obveznosti, lažje bo to narediti.

PREBERITE ŠE: Milijarderji, ki kljub neverjetnemu bogastvu živijo izjemno skromno

Kako si urediti finance kot "odrasli"? Ne pozabi na rezerve!

Kako si urediti finance kot “odrasli”? Ne pozabi na rezerve!

Varčuj za upokojitev

Čeprav se Slovenija za zdaj še lahko pohvali s socialnim sistemom, ki skrbi za nas tudi na stara leta, nihče ne ve, kaj bo prinesla prihodnost čez 30, 40, 50 let. Ne prepusti se na milost in nemilost odločitvam politikov in premikom v mednarodnih ekonomsko-političnih morjih, temveč vzemi prihodnost v svoje roke in varčuj za čas, ko se boš upokojil.

Določi mejo

Nehaj živeti od plače do plače, temveč določi finančno mejo, ki naj bo nekoliko nižja od mesečnega zaslužka. To bo občutno znižalo stopnjo stresa v tvojem vsakdanjiku.

Postavi si finančne cilje

Postavi si kratkoročne in dolgoročne finančne cilje in se jih drži. To bo vplivalo na bolj varnejšo (finančno) prihodnost, večji samonadzor in lažjo dosegljivost dražjih ciljev.

Velike nakupe opravi šele po tehtnem premisleku

Ko opravljaš velik nakup – recimo nakup hiše ali avta – se ne zaleti z glavo v zid. Naredi podroben načrt, kakšne možnosti ponuja trg in kakšne bodo značilnosti trga v prihodnosti – mogoče se z nakupom izplača malo počakati. Zavedaj se, da si zaradi velikega energijskega in finančnega vložka tudi bolj občutljiv na sugestije reklam. Že pred nakupom razmisli, kaj potrebuješ in koliko si za to zmožen plačati.

Vedno se odločaj pametno

Preden se odločiš za nakup, se vprašaj, ali je to zate pametna investicija. Poskusi odmisliti pritiske družine, prijateljev in reklam in se za trenutek ozri le nase.