Zakaj med poljubljanjem skoraj vedno nagnete glavo na desno?

Študije ugotavljajo, da kar dve tretjini oseb nagneta glavo na desno pri poljubljanju. Izkazalo pa se je, da za to obstaja zanimiva pojasnitev.

V raziskavi Pravi način poljubljanja so raziskovalci proučevali pare v Bangladešu, državi, kjer poljubljanje redko vidimo na zaslonu ali na javnih mestih. Poskusna skupina je morala brez omejitev kopirati tisto, kar je videla v filmih. Rezultati so pokazali, da je prevladoval nagib glave na desno stran.

Podatki o tistih, ki so poljub prejeli, so pokazali, da je 67 % oseb, ki so želele poljubiti osebo, in 72 % tistih, ki so poljub prejeli,  glavo nagnilo na desno. Podatki o tistih, ki so poljubili, pa so pokazali, da je 73 % oseb, ki so želele poljubiti osebo, in 75 % tistih, ki so poljub prejeli, glavo znova nagnilo na desno stran.

Zakaj se to zgodi?

Prevlada desničarjev na svetu ima pomembno vlogo pri tem, saj se ti vedno obračajo na desno stran. V študiji pa so po navadi prejemniki poljuba sledili desničarju, ne glede na to, ali so sami desničarji ali levičarji.

Pri izbiri strani imajo pomembno vlogo tudi možgani. Ta pristranskost pri poljubljanju je verjetno prirojena in določena z možgani, ki delijo naloge na svoje različne hemisfere – še posebej na levi možganski hemisferi, kjer je s čustvi in z odločitvami povezano območje možganov. Različne ravni hormonov v vsaki hemisferi so morda neenakomerno porazdeljene, kar povzroči, da se ljudje odločijo za nagib v desno, so zapisali znanstveniki.