Karizma ni dar, ampak nekaj, kar se lahko naučimo. A kaj storiti, če želite postati bolj karizmatični? O tem pa v nadaljevanju.

Karizma je skrita v gestah, v mimiki obraza, v glasu, tudi v obleki. Je rezultat notranjega ravnovesja in harmonije.
Karizmo je težko definirati in dostikrat rečemo, da jo nekateri ljudje pač imajo. A naravna karizma je omejeni vir, ker vemo, da bolj, ko koga poznaš, manj ga ceniš. Toda nekateri ljudje imajo sposobnost ohranjati karizmo skozi čas. Ohranjajo odlične odnose, pozitivno vplivajo na ljudi okoli sebe in jim vseskozi dajejo občutek veljave. Kdo si ne želi takšne osebe ob sebi in kdo si ne želi biti sam ta oseba? Če vam karizme primanjkuje, imamo za vas nekaj nasvetov, kako jo nadgraditi.

Izjemno karizmatična je tudi igralka Meryl Streep.

Izjemno karizmatična je tudi igralka Meryl Streep.

Kako torej do večje karizme?

Ne bodite naduti…

Edini ljudje, ki so navdušeni nad domišljavimi, nadutimi in ošabnimi ljudmi so domišljavi, naduti in ošabni ljudje. Ostali niso.

… saj so drugi bolj pomembni kot vi.

Vemo, kar vemo. Vemo, kakšne so naše opcije, kakšna je naša perspektiva in kakšen pogled na svet. Vse to zato ni pomembno, ker si to že lastimo. Od sebe se tako ne morete naučiti nič. A kar ne vemo, je kar vedo drugi ljudje in vsakdo, ne gleda na to kdo je, ve stvari, ki jih mi ne. To jih avtomatično naredi za bolj pomembne kot nas same, saj se lahko od njih nekaj naučimo.

Delite pohvale.

Naj bodo sogovorniki deležni dovolj pohval in spodbud. Kaj? Ne veste, kaj dobrega so storili. Pa to je bila vendar vaša domača naloga, to, da se pozanimate o osebi. Kajti ne samo, da bodo drugi cenili vašo pohvalo, cenili bodo že samo dejstvo, da vam je zanje mar.

Dajajte, a ne pričakujte ničesar v zameno.

Človeški odnosi niso posel, niso barantanje, niso naravna menjava. Vsaj naj ne bi bili. Karizmatični ljudje se tako razdajajo in v zameno ne pričakujejo ničesar. Če že, raje pričakujte, da se boste domov vrnili praznih rok. A bolj kot to, je pomembno, da se osredotočite na to, kar lahko vi daste drugim. Edino tako boste spletni zares močno vez in v zameno dobili najlepše darilo. Spoštovanje in hvaležnost sogovornika.

Več poslušajte, manj govorite.

Ljudje imamo dvoje ušes in ena usta z razlogom – da bi manj govorili in več poslušali. Zato sprašujte, navežite očesni stik, smejte se, kimajte, odgovarjajte. Slednje raje neverbalno kot verbalno. In to je vse, kar morate storiti, da se oseba počuti pomembno. Bodite potrpežljiv poslušalec. Ko govorite ne trošite svojih besed za nasvete, razen če niste po njih naprošeni. Poslušanje je namreč vredno precej več kot to, da imate rešitev za vse. Kajti v veliko primerih, ko delite nasvete, pozornost preusmerite nase.

PREBERITE ŠE: Knjige milijarderjev, ki te naučijo živeti

Karizmatični igralec Jack Nicholson.

Karizmatični igralec Jack Nicholson.

Izbirajte besede in perspektive.

Previdno izbirajte besede, kajti so kot bumerang. Izbor besed namreč vpliva na vedenje drugih in vedenje drugih vpliva na vas. Enako je s perspektivo. Kajti ne greste na sestanek, ampak nekam, kjer se boste srečali z drugimi. Ni vam treba v fitnes, kajti greste narediti nekaj za svoje zdravje in telo. Ne greste na prezentacijo. Greste med druge podeliti res kul ideje. In ni vam treba intervjuvati kandidatov za delovno mesto. Izbirate namreč super osebo, ki se bo pridružila vaši ekipi. Važno je torej gledišče in izbor besed, ki pomaga tudi drugim, da se počutijo bolje.

Ne širite govoric.

Priznajmo. Vsi radi slišimo kakšno govorico, kakšno čenčo. Problem je, ker ne maramo, predvsem pa ne spoštujemo ljudi, ki ”svinjarijo” širijo naokoli. Ne smejte se drugim, kajti potem se bodo prisotni spraševali, če se ob drugačni zasedbi ne smejite tudi njim.

Priznajte svoje napake

Karizmatičnost in uspešnost nista soodvisni. Morda se ustvarja tak občutek, a ko ugasnejo reflektorji, imajo nekatere zvezde karizmo kot skala. Bodite skromni in priznajte svoje napake. Pokažite, da so bile dobra šola, da ste jih vzeli kot lekcije, ne pa kot nekaj, kar morate skrivati pred drugimi in česar vas je neizmerno sram. Priznajte si jih, sprijaznite se z njimi, saj jih le-tako nihče ne bo mogel uporabiti proti vam. Naj bodo torej vaše orožje in ne orožje proti vam. In edino to omogoča implementacijo naslednjega nasveta. Smejte se tudi samemu sebi, kajti potem se bodo drugi smejali z vami in ne vam.