Prvi vtis v veliki meri odloča, ali bomo osebo bolje spoznali ali ne. Po čem vi presojate druge ljudi, ko jih spoznate oz. po čem oni presojajo vas?

Katere karakteristike drugi na nas ocenijo, ko jih spoznamo, nam lahko pomaga pri boljšem prvem vtisu.

Ali si zaupanja vredna oseba

Približno desetinko sekunde potrebujemo, da se odločimo, ali je oseba, s katero smo prvič stopili v stik, vredna zaupanja. Raziskovalci z univerze Princeton so to ugotovili na podlagi tega eksperimenta. Prva skupina udeležencev je imela eno desetinko sekunde časa, da se je odločila, ali je oseba na fotografiji vredna zaupanja ali ne. Druga skupina udeležencev je imela za to odločitev neomejen čas. Odgovori obeh skupin so se v zelo veliki meri skladali.

Ali si dostopen

Ta študija je pokazala, da so ženske s tatuji zaznane kot bolj dostopne in odprte. Dostopnost je lahko dvorezen meč – po eni strani nam omogoča več socialnih stikov, po drugi strani pa nas tudi bolj izpostavi morebitnim manipulacijam in čustvenim ranam ali celo zlorabam.

Kako pomembno ti je, da si vodja

Ta raziskava je ugotovila, da zaznavamo plešaste ali obrite moške kot bolj dominantne ter z boljšimi vodstvenimi sposobnostmi. Udeleženci so poročali, da se jim zdijo plešasti/obriti moški bolj pogumni, močni in celo višji. Ta učinek velja samo za popolnoma plešaste/obrite moške. Morda imajo prste vmes stereotipi, ki nam jih vsiljujejo filmi.

Kako uspešen si

Pri prvem srečanju se zelo hitro odločimo, kako uspešen je naš sogovornik. Raziskava je pokazala, da kot bolj uspešne ocenimo tiste moške, ki imajo obleko, ki se jim prilega kot ulita, ženske pa ocenimo kot bolj uspešne, če so oblečene nekoliko konservativno.

Kako samozavesten si

Ko nekoga prvič srečamo, si po navadi sežemo v roko. To je trenutek, ko presodimo samozavest te osebe. Glede na psihološka spoznanja, močan in ravno prav dolg stisk roke sporoča zdravo mero samozavesti.

PREBERITE ŠE: 14 navad, ki se jim odreči, če želiš živeti bolj srečno