Kdaj je denarja dovolj? Psihologi znanstveno pristopajo do dileme, kako se dejansko počutijo milijonarji. Od kod jim motivacija, da vstanejo iz postelje, ko pa imajo že tako ali tako vse? Jim je podganja dirka - hrepenenje po stvareh, ki si jih lahko privoščimo le s težkim odrekanjem, slabo vestjo in visokimi obresti – prihranjena?

“Kdaj je denarja dovolj?” je vprašanje, ki je mučilo že antične Grke. Aristotel je na primer menil, da sta izobilje in bogastvo prva pogoja za polno in kakovostno življenje. Danes, v razcvetu kapitalizma, dovolj zrelega, da smo že občutili realno sliko tega sistema, psihologi znanstveno pristopajo do dileme, kako se dejansko počutijo milijonarji. Od kod jim motivacija, da vstanejo iz postelje, ko pa imajo že tako ali tako vse? Jim je podganja dirka (hrepenenje po stvareh, ki si jih lahko privoščimo le s težkim odrekanjem, slabo vestjo in visokimi obresti) prihranjena?

Kdaj je denarja dovolj?

Kdaj je denarja dovolj?

Ko nekdo obogati tako zelo, da se šteje med milijonarje, se po navadi njegova občutljivost na ceno neizmerno zmanjša. Vseeno mu je, koliko stanejo vsakdanji izdelki in storitve, saj predstavljajo tako majhen del njegovega proračuna, da je njihov nakup zanj neznaten. Tako bi lahko sklepali, da milijonarjem denar ni motivacija. Mnogi si tako osmislijo življenje z dobrim delom. A psihologi in sociologi so po nadaljnjem proučevanju mehanizmov kapitalizma in obnašanju bogatašev odkrili nekaj presenetljivega – številni najbogatejši ljudi na svetu ne dosežejo stanja miru in sprostitve, temveč nasprotno, bijejo najhujšo podganjo bitko med nami. Razlog za to je v obstoju luksuznih dobrin, kot so jahte, lastni otoki, švicarske ure in diamanti, pri katerih cena navzgor ni zamejena. Ni nevsakdanje, da so milijonarji izredno obremenjeni s tem, kako lahko z novimi, vedno bolj pompoznimi nakupi razglašajo, kako zelo bogati in boljši so od drugih.

PREBERITE ŠE: Jutranje mantre za boljši dan

Na vprašanje, kdaj je denarja dovolj, ni enotnega odgovora, zagotovo pa lahko rečemo, da so tako manj kot bolj premožni v podobni godlji nenehnega hrepenenja po novem, in milijonarji se navsezadnje počutijo zelo podobno kot vsak izmed nas.