Ketonska dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo zdravih maščob v zadnjem času postaja vedno bolj popularna. Dieta, ki so jo včasih v medicinski stroki uporabljali predvsem za zdravljenje epileptičnih napadov pri otrocih, si dandanes utira pot v mainstream, saj obljublja najhitrejšo porabo maščob in največji potencial pri izgradnji mišične mase do sedaj!

Ketonska dieta je ena izmed najbolj učinkovitih, če ne kar najbolj učinkovita dieta do sedaj. Pri ketonski dieti gre za izjemno učinkovitost pri hitri izgubi odvečnih kilogramov, saj z njeno pomočjo telo prisilimo, da kuri odvečne maščobe namesto ogljikovih hidratov.

Osnove ketonske diete

Ketonska dieta je način prehranjevanja, pri katerem največji delež zaužite energije predstavljajo zdrave maščobe, najmanjšega pa ogljikovi hidrati. To seveda ne pomeni, da si dnevni jedilnik zapolnimo s hitro prehrano in ostalimi mastnimi pregrehami, ampak zaužijemo veliko zdravih maščob v obliki avokada, oreškov, kokosovega masla, lososa in sardin, nekaj, a ne preveč beljakovin, ogljikovi hidrati pa naj prihajajo zgolj iz zelenolistne zelenjave (pri ketonski dieti se je pametno odpovedati tudi sadju).

Ketonska dieta naj temelji na zdravih maščobah

Ketonska dieta naj temelji na zdravih maščobah

Kako ketonska dieta deluje?

Ketonska dieta je kontroverzna, saj določene celice in tkiva v našem telesu (na primer rdeče krvne celice, živčevje in možgani) za svoje delovanje nujno potrebujejo glukozo. Ker pa se je naše telo zmožno prilagoditi marsičemu, lahko z dieto telo ukanimo, da ta tvori hrano za možgane iz drugih snovi kot iz ogljikovih hidratov. Ketonska dieta jetra prisili, da maščobo pretvorijo v maščobne kisline in ketone. Ketoni potujejo do možganov in kot vir energije nadomestijo glukozo. Stanje, ko je v krvi povišano število ketonov in pri katerem telo za svoje gorivo porablja svoje maščobne celice, imenujemo ketoza. Ketoza in zmanjšanje ravni inzulina sta tudi glavna razloga, zakaj takšna dieta pravzaprav deluje.

Kaj moramo jesti pri ketonski dieti?

Oreški so ključni del ketonske diete

Oreški so ključni del ketonske diete

Uživanje ogljikovih hidratov torej ni nujno za delovanje našega telesa – za razliko od uživanja beljakovin in esencialnih maščob, ki jih naše telo ne more proizvesti samo. Pri Ketonski dieti v prehrano vključimo kakovostne beljakovine (jajca, meso in mastne ribe, mlečnim izdelkom se je bolje izogniti). Popoln ketonski obrok je sestavljen 60 do 80 odstotkov zdravih maščob.

Na kaj moramo paziti pri ketonski dieti?

Ketonska dieta nudi takojšnje rezultate, saj z njeno pomočjo v zelo kratkem času izgubimo odvečne kilograme. Kljub tej pozitivni točki pa ketonska dieta ni primerna za ljudi, ki se intenzivno ukvarjajo s športom. Če se kljub dieti ne želite odpovedati intenzivni vadbi, tik pred oziroma takoj po vadbi zaužite nekaj ogljikovih hidratov – na primer banano.