Spodaj boste videli ponavljajoče se klišeje, ki nam že resnično gredo na živce.

Dobri strašni filmi v nas izzovejo strah in napetost, vendar obstajajo tudi takšne grozljivke, za katere obžalujete, da ste si jih ogledali. Predvidljivi prizori in nesmiseln potek zgodbe pokvarijo vtis, sploh pa klišeji, ki so kot pika na i do popolnega uničenja filmskega dela. Ker so ti tako smešni, smo pripravili seznam najbolj pogostih klišejev, ki jih boste ljubitelji grozljivk zagotovo prepoznali.

Bežanje pred avtomobilom, ki lovi žrtev

Bežanje od avtomobila, ki lovi žrtev

Prizor, ki si zasluži zlato medaljo. Če žrtev lovi avtomobil, se ta nikoli ne spomni, da bi tekla v smeri, kamor avtomobil ne more zapeljati. Pogosto je ravno tako, da protagonist teče pred avtomobilom, ki ga bo ujel. A, ker je v grozljivkah vse mogoče, se pogosto zgodi tudi, da žrtve avtomobil celo ne ujame.

Avtomobil se nikakor ne želi zagnati

Avtomobil se nikakor ne želi prižgati

Trenutek, ko smo najbolj živčni, je ta, ko protagonist poskuša pobegniti iz krempljev smrti. Vendar pa sreča ni nikoli na njegovi strani, če se odloči, da se bo nevarnosti izognil tako, da se odpelje z avtomobilom. Vozilo, ki je pred 10 minutami delovalo, se je pokvarilo ravno takrat, ko morilec lovi žrtev.

Ženska ne more teči, ne da bi padla

Ženska ne more teči, ne da bi padla

Zdi se, kot da so ženske v grozljivkah pogosto predstavljene kot štoraste, saj scenaristi vedno pripravijo prizor, v katerem ženska ne more preteči 100 metov, ne da bi padla, ravno takrat, ko jo morilec lovi.

Hitra hoja morilca

Hitra hoja morilca

Tudi če je morilec popolnoma pohabljen, vedno zbere moč in hodi, namesto da teče, pa je še zmeraj hitrejši od žrtve, ki šprinta.

Strašen prizor v ogledalu

Strašen prizor v ogledalu

Zdi se, da se filmski ustvarjalci nikakor ne morejo upreti klišeju z ogledalom, ker ga tudi v sodobnih filmih še kar gledamo. Vsakič, ko je v filmu ogledalo, dobro veste, kaj se bo zgodilo. Žrtev bo nenadoma videla odsev pošasti, ki stoji za njo.

Strašna klet

Strašna klet

Če v filmu žrtev kupi hišo, je zagotovo, da bo v njej grozna klet, v kateri je bil nekdo umorjen ali bo umorjen. Lastniki tudi vedno čutijo potrebo po tem, da bi preverili, kakšni nenavadni zvoki od tam prihajajo. Kaj pa napol delujoča žarnica? Očitno ste pozabili, da jo mora raznesti ravno takrat, ko bi morala brezhibno delovati.

Morilec v kopalnici

Morilec v kopalnici

Si sploh predstavljate, kakšen bi bil film brez umora v kopalnici. Mnogi ljudje ne pričakujejo, da bodo umrli v kopalnici, razen tistih, ki gledajo grozljive filme.

Dekle, ki preživi

Dekle, ki preživi

Konec filma vsi nestrpno čakamo – najbolj tipičen prizor pa je seveda, ko eno dekle iz skupine ljudi preživi. To je na začetku filma po navadi najbolj sramežljiva in nedolžna oseba, toda ko se sooči s hudičem, se izkaže, da je najbolj iznajdljiva in inteligentna.

Srhljivi otroci

Srhljivi otroci

Nedolžni, ljubki in prikupni otroci sploh niso strašljivi, dokler jih ne vidite v grozljivem filmu, v katerem se spremenijo v hudiča.

Policija vedno prispe prepozno

Policija vedno prispe prepozno

Največja ovira, s katero se žrtve srečajo, je verjetno klic policije na pomoč – do telefona težko prispejo, da jih obvestijo o katastrofi, ko pa jim uspe, se policija pogosto pojavi, ko so že vsi mrtvi.

Zapisi na steni

Zapisi na steni

Grozljivka očitno ne bi imela učinka brez obsedenosti žrtve z nekim bizarnim znakom, nesmiselnimi besedami in verskimi simboli na nekih naključnih površinah. To je seveda delovalo, ko smo takšen prizor videli prvič v filmu, ko pa je vsak scenarist začel kopirati to idejo, je postala kliše, ki se mu zdaj že smejemo.

Umor med spolnim odnosom

Umor med spolnim odnosom

Oboževalci grozljivk že vedo, da bodo poredni pari umrli. Najboljši čas, da morilec nekoga ubije, je seveda med spolnim odnosom.