Toplo se oblecite, pripravite si dober napitek in čtivo v roke.

Jesen je posebna – morda zaradi ohladitve po dolgem poletju, pisanih barv ali vzdušja zaradi prihajajočih zimskih praznikov. Nekako se zdi, da je to čas, ko morate kratke dneve preživljati v objemu odeje in branja, ker se preprosto dobro počutite.

Poleti ste čas preživljali na plaži, zdaj pa je čas, da prah s kupa knjig, za katere ste rekli, da jih boste med ležanjem na plaži prebrali, obrišete, in seveda tudi predelate. Če s svojim izborom niste več zadovoljni ali ga želite popestriti, je tu seznam knjig, ki so posebej namenjene jesenskem branju.

Slepi morilec (The Blind Assassin), Margaret Atwood

Če v knjigi iščete več zgodb, ki so med seboj kompleksno prepletene, je potem roman Slepi morilec za vas. Uvodoma nas avtorica vpelje v smrt Laure Chase, o kateri prvoosebno zgodbo tke njena sestra Iris. A nivo romana se nato premesti v izmišljeno pripoved o dveh ljubim­cih, ki se proti koncu tretjega dela giblje vse bliže stvarnosti. Inteligentno napisan roman deluje na več ravneh, Atwoodova pa prek glavnih junakinj trdi, da lahko iskreno pišeš takrat, ko si prepričan, da za teboj ne bo nihče bral.

In potem ni bilo nikogar več (And Then There Were None), Agatha Christie

In potem ni bilo nikogar več je roman, ki sodi med najbolj uspešne kriminalke vseh časov. Sicer temačna in misteriozna zgodba, a ravno pravšnja za jesenske temačne dni. Kaj je lahko boljšega kot klasična zgodba o skupini ljudi, ki so obtičali v otoškem dvorcu in umirajo na izviren način

Staggerwing, Alice Kaltman

Ljubitelji humorja boste navdušeni nad knjigo Staggerwing, v kateri avtorica Kaltman pametno izpostavi pravi humor. Iskrene in globoke zgodbe so super branje za jesenske dni. A bodite pozorni: knjigo boste prebrali zelo hitro, želeli pa si boste še več.

Ostanki dneva (The Remains of the Day), Kazuo Ishiguro

Za roman je Ishiguro prejel bookerja, gre pa za nesentimentalno pripoved o obžalovanju. Prinaša širino dojemanja zgodovinskih in političnih okoliščin skozi notranja doživljanja sveta in družbe. K branju nas sprva pritegne zgodba o sodelovanju lorda Darlingtona z nacisti in o potencialni ljubezni med butlerjem Stevensom in gospodinjo gdč. Kenton, a se zgodbi sploh ne skleneta …

Seasons of Flight, Manjushree Thapa

Skladno s prehodno sezono lahko preberete knjigo, ki govori o tranziciji, migraciji in populaciji metuljev v Los Angelesu. Prema se je preselila iz Nepala v LA in je prepuščena sama sebi. Zelo težko se znajde v novem okolju, a ostane tam zaradi krilatih žuželk, ki jih ima tako rada.