Marsikdo ne ve, da alkoholne pijače redijo. Alkohol namreč prinaša kalorije, obilico le-teh. Na primer, liter rdečega vina ima 568 kalorij, šampanjec 681, viski pa kar 2272! Če želite ohraniti vitko linijo, morate paziti tudi na to koliko alkohola zaužijete. Preverite, koliko časa morate biti fizično aktivni, da porabite kalorije, ki ste jih zaužili s kozarčkom vaše najljubše alkoholne pijače.

Ste se kdaj vprašali, koliko kalorij zaužijete skupaj z alkoholno pijačo? V nadaljevanju vam razkrivamo ne le koliko kalorij imajo posamezne alkoholne pijače kot so vino, šampanjec, posamezna piva, vodka, viski, gin tonik in nekateri koktajli, pač pa tudi koliko časa morate biti fizično aktivni, da porabite vse zaužite kalorije.

Po kolesarjenju se pogosto prileže pivo.

Po kolesarjenju se pogosto prileže pivo.

Največ kalorij med alkoholnimi pijačami imajo kakopak žgane pijače in koktejli, saj ti poleg alkohola vsebujejo še sladke sokove ali druge aromatizirane oz. gazirane tekočine, ki še dodatno povišajo njihovo kalorično vrednost. Ob tem velja dodati, da imajo alkoholne pijače zelo visok glikemični indeks. Alkohol se namreč presnavlja hitreje kot druga živila in tako v veliki meri spodbuja oz. povečuje tek.


Ker je fizična aktivnost pomemben dejavnik, ki prispeva k dnevni porabi kalorij, si v nadaljevanju poglejmo, koliko časa morate hodi, teči, kolesariti oz. izvajati pilates, da pokurite vse kalorije, ki ste jih zaužili s kozarcem vina, viskija, koktejla, steklenice piva, … Če želite izničiti število kalorij, ki ste jih vnesli z mojitom, ki ima malce manj kalorij kot kos pice, morate kolesariti 28 minut, če spijete gin tonic, zadošča 29 minut pilatesa, če želite izničiti kalorije kozarca Guinnessa, ki šteje skoraj toliko kalorij kot krof, pa boste morali teči najmanj 19 minut. O ostalih alkoholnih pijačah in količini telesnega udejstvovanja izveste več v nadaljevanju.

Koliko časa moramo biti fizično aktivni, da porabimo kalorije zaužite z alkoholom?

Koliko časa moramo biti fizično aktivni, da porabimo kalorije zaužite z alkoholom?