Lightyear One si želi biti najbolj trajnostni avtomobil na svetu – je namreč prvi avtomobil na svetu, ki je sposoben prevoziti daljše razdalje in ga lahko poganja zgolj sončna energija.

Lightyear One opozori nase s svojo vitko podolgovato podobo, ki je takšna iz enega samega preprostega razloga. Solarni avtomobil namreč stremi k temu, da bi bil vsak sončni žarek kar najbolj izkoriščen. ‘Pokrov motorja’ in streha sta prekrita s 5 kvadratnimi metri sončnih celic, ki so dodatno prekrite z zaščitnim steklom. Zgolj s zbiranjem sončne energije in polno baterijo lahko Lightyear One prevozi 725 kilometrov dolgo pot.

Aerodinamičen dizajn in visokotehnološki materiali poskrbijo za majhen zračni upor, nizko težo in posledično izjemno učinkovitost. Sončne celice lahko v eni uri pretvorijo za zgolj 12 kilometrov energije, zaradi česar omogoča Lightyear One tudi ‘klasične’ oblike polnjenja.

Podjetje Lightyear je bilo ustanovljeno šele leta 2016, v letošnjem letu pa so že prodali prvih 100 avtomobilov, ki jih bodo izdelali v letu 2021. Poleg tega so že pričeli s pobiranjem prednaročil za naslednjih 500 avtomobilov, zanj pa je potrebno odšteti 119.000 evrov.

Po en elektromotor bo nameščen v vsakem kolesu, kar pomeni štirikolesni pogon in napreden sistem razporeditve vektorskega navora. Vgrajena baterija naj bi imela kapaciteto okoli 60 kWh, na hitri polnilnici, z močjo 60 kW, pa bi v eni uri imeli dovolj energije za do 507 kilometrov dolgo pot. Ob aerodinamični obliki ima avtomobil še vedno dovolj prostora za 5 oseb in za 780 litrov velik prtljažni prostor.

Galerija: Lightyear One