Vzdraževanje partnerskega odnosa lahko postane utrujajoče, potem ko se faza medenih tednov enkrat zaključi. Verjetno misliš, da boš moral vložiti veliko truda in časa, da bi ohranil iskrico med vama, vendar ženska v resnici ne potrebuje veliko – dovolj so malenkosti, zaradi katerih se bo počutila CENJENO in LJUBLJENO.

1. Vprašaj jo, ali se počuti cenjeno.

To je številka ena na seznamu stvari, ki jih moraš narediti. Številne raziskave so namreč pokazale, da so razmerja, v katerih partnerja drug drugega sprašujeta po partnerskem zadovoljstvu, ponavadi uspešnejša. In manjša verjetnost je, da bosta drug drugega zapustila.

Dejstvo je, da med moškimi in ženskami obstaja neskladje v zadovoljstvu, in razlogov za to je nešteto –  ravno zaradi tega je veliko bolje, da postaneš proaktiven in jo neposredno vprašaš, ali se počuti cenjeno, namesto da domnevaš, da je vse pod nadzorom. Če se bo počutila cenjeno, bolje za vaju, sicer je to priložnost, da ugotoviš, s čim ni zadovoljna in kaj še lahko storiš, da bo.

2. Vprašaj jo, kako se počuti.

Zdi se, da je to vprašanje samoumevno, vendar težava je v tem, da vedno sprašuješ, a nikoli zares ne poslušaš. Ker si utrujen. Osredotočen na svoje težave. Brez potrpljenja.
Ne sprašuj jo takoj po počutju, ko prideš domov, temveč si vzemi čas, naredi svoje stvari, ki te bodo pomirile, nato pa se pogovorita. Le na tak način boš pripravljen aktivno poslušati in tudi spremenil boš svoje dojemanje stvari.

3. Poslušaj jo.

Ne, medtem ko igraš igrice, gledaš televizijo ali tipkaš po zaslonu telefona. Obrni se proti njej, poglej jo v oči in ji daj vedeti, da te zanimajo stvari, o katerih govori. Gre za močno dejanje, ki lahko popolnoma spremeni vajino razmerje, če ga aktivno uporabljata.

Vsak si želi biti slišan. Želi si, da ga drugi razumejo. In to je način, na katerega se ljudje med seboj tudi povezujejo re za obliko – gre za obiko intimnosti ter izražanja spoštovanja in cenjenja.

4. Ceni jo.

Z veliko natančnostjo se lahko napove, ali bo razmerje uspelo ali ne, tudi glede na to, kakšna raven spoštovanja je med partnerjema. Na začetku bo morda še tolerirala tvoje nespoštljivo vedenje, vendar to lahko čez čas dobesedno preplavi razmerje. Osebe ne smeš jemati kot samoumevne. Če ugotoviš, da si sprožil vzorec nespoštovanja do osebe, ki je najbolj ljubiš, je čas, da se odzoveš. Poskusita z dolgim pogovorom, odhodom k svetovalcu – pomembno je, da hitro ukrepata.

5. Spoznaj njen jezik ljubezni.

Pogosto se zgodi, da svoji partnerki sicer kažeš ljubezen, vendar na način, na katerega so te naučili, da jo kažeš, ne tako, kot si ona tega želi. Povsem mogoče je, da je tvoja partnerka slepa za takšno vrsto ljubezni. Gary Chapman avtor knjige Love Languages pravi, da obstaja pet jezikov ljubezni: besede afirmacije, dejanja, obdarovanje, kakovosten skupni čas in dotik.

Verjetno bo trajalo nekaj časa, preden ugotoviš, kateri je njen najljubši jezik ljubezni, vendar tudi to ima svoje prednosti – na tak način boš ugotovil, kakšen je tvoj jezik sprejemanja in dajanja, kar bo obema koristilo.