Kako so videti najlepši najmanjši domovi, ki jih lahko najamete tudi samo za konec tedna?

1. KODA The walking concrete, Talin (Estonija)

23 kvadratnih metrov velika mobilna hišica, ki jo precej preprosto razstavite in postavite na drugi lokaciji. Vsega v 4 urah. Veliko dnevne svetlobe, samo naravni materiali in nadzirana raven ogljikovega dioksida obljubljajo kar se da zdrav način bivanja.

2. ECOCAPSULE, Bratislava (Slovaška)

Če ne drugega, lahko rečete, da živite v jajcu. No, samo po obliki. Ta futuristični domek je popolnoma samooskrben, saj pridobiva energijo izključno prek solarnega in vetrnega sistema. S svojimi 11 kvadratnimi metri je primeren za 2 človeka. Naročite ga lahko za 80.000 evrov.

3. ECO-CUBE, Edinburg (Škotska)

Vsega 10 kubičnih metrov prostornine, a še vedno si lahko kuhate, spite, se tuširate in počnete, kar počnete doma. S solarnimi paneli na strehi Eco-Cube pridobiva vso energijo, ki jo potrebuje, pa še prodate jo lahko, če vam je ne uspe porabiti.

4. OTIS, Green Mountain College – Vermont (ZDA)

Skupina študentov s fakultete Green Mountain je zasnovala ta osupljiv domek, ki meri vsega 6,5 kvadratnega metra. Dovolj samo za spanje. Narejen je samo iz naravnih materialov, ima pa tudi zbiralnik vode, ki jo reciklira v sistemu.

5. TRICYCLE HOME, Peking (Kitajska)

No, zdaj gremo pa že skoraj v skrajnosti. Dom, ki ga prevažate kar s kolesom? Tudi obstaja. Preprosto ga zložite kot harmoniko in se odpeljete naprej. Pa vseeno ima notri lijak, kuhalnik, kad in rezervoar za vodo. Ostalo pohištvo pa sproti prilagajate potrebam. Jedilna miza se lahko spremeni v posteljo, ko pa ne potrebujete ne ene ne druge, konstrukcijo preprosto postavite ob steno.

PREBERITE ŠE: AIRBNB: PREŽIVITE NOČ ČAROVNIC V GRADU DRAKULE

6. DOMESTIC TRANSFORMER, Hongkong

Gary Chung je arhitekt, ki mu je uspelo iz 31 kvadratnih metrov velikega stanovanja narediti bivalni prostor s 24 sobami. No, v bistvu gre za različne kombinacije med njimi. Celó sobo za goste si lahko privoščite. Kako mu je uspelo? Veliko drsečih panelov, ki jih premika po prostoru in ga tako spreminja.

7. 2003 CHEVROLET EXPRESS, ZDA

Zach Both, 23-letni filmski ustvarjalec, je predelal kombinirano vozilo Chevrolet Express v dom, v katerem potuje po Severni Ameriki in snema filme. Potreboval je 6 mesecev, da je se je lahko končno “vselil”. Zdaj ima notri posteljo, kuhinjo in kopalnico.

8. MUJI, Japonska

Svetovno znana blagovna znamka minimalistične opreme za dom Muji bo v avgustu začela prodajo svojih minimalističnih domov. Dobrih 9 kvadratnih  metrov površine bo dovolj, da boste lahko v bistvu v njem zgolj prespali, saj pri Muji ne predvidevajo nikakršnih inštalacij.

9. THE TINY FERN FOREST HOUSE, Vermont (ZDA)

Ena od najpopularnejših Airbnb hišk. V bistvu gre za hiško na drevesu, v kateri je elektrika, ogrevanje in majhen hladilnik. V glavnem prostoru so postelja za enega, miza in stol, če pa splezate po stopnicah v zgornje nadstropje, pa najdete še raztegljiv kavč za dva.

10. QUAY HOUSE, Conwy (Wales)

S svojimi dobrimi 5 kvadratnimi metri je bolj brlog kot pravi dom. Kot najmanjša hiška v Veliki Britaniji je postala prava turistična atrakcija. Zgrajena je bila v 16. stoletju in gostila že mnogo ljudi. V njej so kuhalnik, pipa za vodo, postelja in majhna shramba.