Ford nas je presenetil s fotografijami in tehničnimi informacijamo o novi športni različici zverine Ford Focus ST, ki je močan kot še nikoli. Ta je doživel takšne spremembe, da bo prinesel hud nemir med konkurenco.

Ford Focus ST je močan kot še nikoli, in iscer ima zaradi izboljšav na motorju za 12 % več konjskih moči in za 17 % več navora v primerjavi s predhodnim ST modelom. Bencinsko različico Ford Focus ST poganja 2,3-litrski EcoBoost 4-valjni motor, ki ima 280 konjskih moči in 420 njutonmetrov navora.

Za šprint od 0 do 100 km/h pa potrebuje manj kot 6 sekund. S tem je najnovejši Ford Focus ST postal najmočnejši Focus ST do zdaj – lahko se pohvali s tehnologijo, ki je sicer razvita za uporabo v občutno hitrejšem modelu GT in terenskem F-150 Raptor. Gre za tehnologijo, ki pripomore pri zmanjšanju in skoraj popolni odpravi t.i. ‘turbo luknje’.

Serijsko je Ford Focus ST na voljo z 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, po želji pa si lahko omislimo 7-stopenjski samodejni menjalnik. Če bi raje imeli dizelsko različico Focusa ST, je na voljo 2,0-litrski EcoBlue motor, ki ima 190 konjskih moči in 400 njutonmetrov navora.

Prav tako je tudi dizelska različica Focusa ST najmočnejša do zdaj. Prvič se bo zgodilo, da bo imel Focus ST na prednjem kolesnem paru elektronsko zaporo diferenciala, za boljšo vožnjo skozi zavoje. Pri dizlu bo to nalogo opravljal sistem za razporeditev navora.

Ford Focus ST

Novi Ford Focus ST je avtomobil, ki ima trenutno najboljšo odzivnost volana med Fordi. Celo boljši naj bi bil od izredno okretne Fieste ST.

V primerjavi z običajnim Focusom, je krmiljenje pri različici ST za 15 % hitrejše. Novost je izbira voznega profila za vožnjo po mokri in spolzki podlagi. Poleg nje je na voljo še običajni in športni način vožnje. Način za dirkališče je del Performance paketa in je na voljo zgolj pri bencinski različici, z ročnim menjalnikom. Poleg dobimo še sistem za hitro pospeševanje, zavorne čeljusti v rdeči barvi in sistem za uravnavanje obratov, ki smo ga spoznali že pri modelu Mustang.

Ford Focus ST bo na voljo letos poleti, izbirali pa bomo lahko med petvratno različico s prisekanim zadkom ali karavanom.

Galerija: Ford Focus ST