Rossi v resnici nima najresnejšega izzivalca v Lorenzu, ampak humanoidnem robotu iz Yamahe. Vsaj tako je sklepati po tem, kar nam je Yamaha pripravila za tokijski avtosalon Tokyo Moto Show 2015, kjer mrgoli nenavadnih projektov, a Motobot, ki vozi 1000-kubično Yamaho R1M gotovo poseka vse. Njegova vožnja na zapuščene letališču do potankosti posnema vožnjo motociklista in zdi se, da v prihodnosti človek ne bo več tisti, ki bo najbolje in najhitreje polagal ovinke.

Motobot je humanoidni robot japonske Yamahe, ki je vrgel rokavico profesionalnim motociklistom. Do potankosti namreč obvlada vožnjo motocikla, kar je demonstriral, ko je zajahal 1000-kubično Yamaho R1M. Cilj Yamahe je izdelati robota, ki zna voziti vsak nepredelan motocikel na dirkaški stezi.

PREBERITE ŠE: Motocikel Yamaha XV950 Racer navopečeni član serije Yamaha Sport Heritage


Pri Yamahi trdijo, da jim je uspelo ustvariti serijo kontrolnih sistemom, ki delujejo natančno in usklajeno, namen pa ni zamenjati Rossija in Lorenza (ta si je s palcem navzdol na zadnji podelitvi sicer verjetno že zapravil novo pogodbo pri Yamahi), pač pa izboljšati varnost vožnje motociklov. Motobot, kot boste videli, je tudi že pritegnil pozorno Valentina Rossija, ki pa ga verjetno trenutno bolj skrbita Jorge Lorenzo in njegov ”trojanski konj” Marc Marquez, kot pa Motobot.

Ogled galerije – Motobot