Ko gre za življenje in delo v tujem mestu ali državi, je potrebno upoštevati prebivalstvo, infrastrukturo, velikost mesta, političen kontekst, povprečni prihodek na prebivalca in pot razvoja. Gospodarska rast mesta, razvoj nepremičnin in dovolj lokacij za zabavno preživljanje prostega časa, so prav tako vitalni dejavnik pri odločanju o preselitvi ali investiciji v tuje mesto. Izbrali smo pet mest, ki jih nikakor ne smemo spregledati, če se želimo preseliti v tujino ali pa opraviti kakšno mednarodno investicijo.

Katera so torej najboljša globalna mesta, kjer bi naj v letu 2016 živeli in poslovali?

5. Šanghaj, Kitajska

Šanghaj je šesto najbolj globalizirano mesto na svetu in eno izmed najboljših mest, v katere se splača investirati v vzhodni Aziji. Mesto je preseglo Tokio in se uspešno uveljavilo kot globalni finančni center.
Med letoma 2015 in 2030 se pričakuje, da bo razpoložljiv prihodek v Šanghaju zrasel za več kot 350 milijard ameriških dolarjev – kar je več kot v Londonu in Tokiu – potrošnja pa se bo povečala za več kot 250 milijard ameriških dolarjev.
Najboljši možni kraj za naložbe bi lahko bil Qiantan Zone, ki se nahaja v bližini Lujiazui CBD, saj vlada načrtuje okrepitev mesta skozi njegov razvoj. Če se želite v Šanghaj preseliti z družino, potem naj povemo, da mesto že gradi Disneyland park, ki bi ga naj zaključili še letos in Dreamswork Dreamcare center, ki bo privabljal turiste. Tudi zdravstene in izobraževalne ustavnove so poponoma primerljive s tistimi v New Yorku in Veliki Britaniji.

Šanghaj

Šanghaj

4. Dubaj, Združeni arabski emirati

Dubaj, najbolj moderno mesto na Bližnjem vzhodu, ima okoli 2,1 milijona prebivalcev. Bruto domači proizvod na prebivalca znaša okoli 24866 ameriških dolarjev. Nepremičninski trg je trenutno v najboljšem položaju za dolgoročne naložbe. Dubaj ima med drugim ene od najnižjih davkov na nepremičnine na svetu – 0,72 odstotka letno. Na dohodek ni davka, torej lahko v Dubaju obdržimo vse, kar zaslužimo.
Dubaj se hitro razvija – stanovanjski razvoj, hitro izboljšanje infrastruktur ter javni red in mir so med najboljšimi na svetu. Mesto ima tudi ene izmed najboljših zdravstvenih in izobraževalnih ustanov na svetu. Vlada namreč veliko vlaga v zdravstvo in izobraževanje ter za to uporablja najbolj inovativne metode za boljše življenjske pogoje ter standarde v emiratu.

Dubaj

Dubaj

3. Kuala Lumpur, Malezija

Malezijska prestolnica je med 25 najbolj globaliziranimi mesti na svetu in svojo pomembnost ščiti kot pomembna vstopna točka v državo ter jugovzhodno Azijo. Mesto je bilo lani šesta največja destinacija za tuje neposredne investicije, kar jasno kaže na močno mednarodno povpraševanje. Zdravstvene ustanove so tukaj morda najboljše v celotni regiji in veliko ljudi iz južnega dela Azije prihaja v Kuala Lumpur v prizadevanju, da dobi kakovostno izobraževanje.
Mesto ima eno izmed najbolj načrtovanih in razvitih stanovanjskih okolij ter kakovostno infrastrukturo, slovite znamenistosti pa še naprej privabljajo horde turistov. Stopl KL 118, nova turistična znamenistost Kuala Lumpurja, bo dokončan v letu 2020, s svojimi neverjetnimi 635 metri pa bo privabil turiste in poslovneže.
V Kuala Lumpurju med drugim razvijaja projekt Tun Razak Exchange, katerega cilj je vzpostavitev mesta kot enega izmed vodilnih finančnih centrov na svetu.

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur

PREBERITE ŠE: Kaj počnejo poslovno uspešni ljudje čez vikend?

2. Johannesburg, Južna Afrika

Medtem ko je Cape Town eno izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Afriki, je Johannesburg največje mesto Južne Afrike. Ima več kot 5 milijonov prebivalcev, bruto domači proizvod na prebivalca pa je 16370 ameriških dolarjev na leto. Tako zdravstvene kot izobraževalne ustanove so na visokem nivoju, čeprav ima mesto povprečno stopnjo zaposlenosti.
Je finančno središče Afrike ter središče številnih domačih in mednarodnih podjetij ter korporacij, ki imajo v Johannesburgu svoje sedeže.

Johannesburg

Johannesburg

1. Mumbaj, Indija

Mumbaj je finančna prestolnica Indije in ščiti svoje posebno stališče na čelu gospodarstva Azije. Mesto je tako pomembno politično in upravno središče Indije, kot tudi najbolj gosto naseljeno mesto v državi. Statistika kaže, da se je prebivalstvo v Indiji od leta 1991 povečalo iz 9,9 milijona na 12,4 milijona v letu 2011.
Da bi ustregli hitro rastočemu prebivalstvu, je vlada razvila pomembne infrastrukturne projekte, kot so Metro Mumbai in Mumbai Monorail.
Bruto družbeni proizvod Mumbaja v letu 2015 znaša 278 milijard ameriških dolarjev, dohodek na prebivalca pa je v letu 2009 znašal 7300 ameriških dolarjev. Čeprav so plače tukaj relativno visoke, je pomoč na domu zelo poceni. Tako si lahko za nominalne mesečne stroške privoščimo šoferja, služkinje in osebnega varnostnika.
Če se želite v Mumbaj preseliti z družino, potem vam tukaj ponujajo nekaj svetovno priznanih šol, kot so na primer Ecole Francaise, American School ter German School. Zdravstvene ustanove se lahko primerjajo z svetovnimi standardi, zdravljenje tukaj pa je precej ekonomično. Mesto je primerno tudi za nakupovanje, saj imajo vrhunske blagovne znamke in nakit na voljo po ekonomičnih cenah.

Mumbaj

Mumbaj