Deževni maj je končno za nami – na plan niso prišli le sončni žarki, temveč še cela kopica takšnih in drugačnih električnih skirojev. Kateri med njimi pa so najboljši električni skir2019?

Električni skuter je še ena izmed pogruntavščin, ki nam olajša mobilnost. Primerni so za mestne ulice, poleg tega pa je večina skirojev še zložljivih in jih tako brez težav odnesemo s seboj v pisarno, pospravimo v stanovanju ali postavimo v avtomobilski prtljažnik.

Z uporabo električne energije ne prispevamo k dodatnemu onesnaženju v mestu, vožnja z njim pa je hitra in enostavna, seveda v primeru, da nimate težav z lovljenjem ravnotežja. V zadnjem času se o električnih skirojih govori vedno več, ravno zaradi zakonodaje, ki nam na tem področju šepa in pravila še niso določena. A to ni razlog za to, da si ne bi privoščili skiro, ki ga lahko kupite pri nas in sodi v kategorijo najboljših po mnenju spletnih uporabnikov različnih strani in njihovih izkšenj.

Najboljši električni skiroji 2019 …

1. Xiaomi Mi

Xiaomi Mi

Xiaomi Mi verjetno za najbolj priljubljen električni skuter pri nas. S polno baterijo lahko prevozimo do 30 kilometrov in se poženemo vse do 25 km/h. Za varnost je dobro poskrbljeno, saj imamo dva sistema zaviranja, zvonec in prednjo in zadnjo luč LED. Robusten material se dobro upira luknjam na kolesarskih stezah in cesti. Ravnokar na trg prihaja različica Pro, ki bo omogočala do 45 kilometrov dolgo pot in bo imela še naprednejši zaslon z več informacijami. Tehta 12,5 kilogramov in ga tako ni težko prenašati. Baterija se polni 5,5 ur. Električni skuter Xiaomi Mi si lahko omislite za 400 evrov, različico Pro pa 600 evrov.

Hitrost: do 25 km/h
Razdalja: 20–30 km, različica Pro do 40 km

2. E-twow Plus BOOSTER V

View this post on Instagram

Add some color to your life🌈🛴 #etwow #electricscooters

A post shared by E-TWOW (@etwow.official) on

E-twow BOOSTER V je eden izmed lažjih, a hkrati zmogljivejših zložljivih električnih skirojev na tržišču. Večja baterija omogoča prevoženo razdaljo do 40 kilometrov in hitrost do 36 km/h. Za udobje ima na voljo dva amortizerja, kar pripomore k prijetnejši in stabilnejši vožnji. Pri držanju ročke za hitrost se po 5 sekundah samodejno vklopi tempomat. Moč električnega skiroja znaša 500 W, baterija pa je pri BOOSTER V polna v okoli 3-4 urah. Pohvali se lahko s patentiranimi brezzračnimi pnevmatikami. Je tudi med dražjimi skiroji s ceno okoli 1090 evrov.

Hitrost: do 36 km/h
Razdalja: do 40 km

3. Xplorer Cherokee

Tudi pri Xplorer Cherokee je mogoče zaslediti podobne značilnosti kot pri ostalih skirojih. Njegov domet sega do 20 kilometrov, pri hitrosti do 25 km/h. Kot pri vseh je tudi v tem primeru vse odvisno od terena in načina vožnje. Ima malce večjo nosilnost, in sicer 120 kilogramov. Zaradi elektromotorja z močjo 250 W počasneje pospešuje. Tehta 13 kilogramov, njegova baterija pa potrebuje za polnjenje med 5-6 ur. Dobite ga lahko za okoli 600 evrov.

Hitrost: do 25 km/h
Razdalja: do 20 km

4. Blaupunkt ESC808


Električni skiro Blaupunkt ESC808 omogoča tri stopnje nadzora hitrosti, sicer pa je precej podoben ostalim skirojem. Poženemo ga lahko do 25 km/h, s polno baterijo pa lahko prevozimo med 15-20 kilometrov. Nosilnost znaša 120 kilogramov. Ima odstranljivo baterijo, kar omogoča da jo zamenjamo z rezervno in tako v trenutku nadaljujemo vožnjo. Pri 13,5 kilogramih je zgolj malenkost težji od ostalih kandidatov. Možno ga je kupiti za malenkost manj kot 500 evrov.

Hitrost: do 25 km/h
Razdalja: 15–20 km

5. Segway Ninebot

Segway Ninebot

Segway nam kot znamka ne predstavlja neznanke, dobro pa smo si ga zapomnili po dvokolesnem ‘čudu’, ki ga upravljamo z nagibanjem. Njihov električni skiro je tehnično manj zapleten, a kljub temu izredno uporaben v mestnih središčih. Ninebot omogoča hitrost do 20 km/h in do 25 kilometrov dosega. V kolikor uporabimo dodatno baterija, se hitrost povzpne na 25 km/h, razdalja pa poveča do 45 kilometrov. Tudi Ninebot se med drugim lahko pohvali s tempomatom. Zanj je potrebno odšteti okoli med 400 in 500 evri.

Hitrost: do 20 km/h, z dodatno baterijo do 25 km/h
Razdalja: do 25 km, z dodatno baterijo do 45 km

6. BMW E-Scooter

BMW E-Scooter

Električni skiro BMW E-Scooter je narejen v mislih za urbano okolje, vam bo omogočil hitrejšo pot, med vašim parkiranim BMW-jem in pisarno, trgovino, restavracijo. Baterije ima dovolj energije za do 12 kilometrov dolgo pot, elektromotor z močjo 150 vatov, pa požene skiro do hitrosti 20 km/h. Baterija se bo napolnila v zgolj 2 urah. Dva sistema za zaviranje in vgrajene luči poskrbijo za varno uporabo električnega skiroja. Električni skiro BMW tehta le 9 kilogramov.

Hitrost: do 20 km/h
Razdalja: do 12 km

Po pregledu lahko hitro ugotovimo, da so si električni skiroju med seboj izjmeno podobni. Dosegajo podobne hitrosti in razdalje, pri tem pa so enako praktični za uporabo. Razlike se pojavljajo predvsem v moči motorja, od česar je odvisno pospeševanje, končna hitrost pa niti ne toliko. Razdalja, ki jo lahko prevozimo, je odvisna od velikosti baterije.

Na koncu svoje odigra še cena, a če boste dobro razmislili, koliko hitro in kako daleč se želite peljat, s samo izbiro ne bi smeli imeti težav. Predvsem pa se lotite vožnje previdno, ker so manjša kolesa občutno manj stabilna od tistih, ki ste jih vajeni na kolesu. Pa srečno!