Vsakih deset let britanska revija Sight & Sound izvede anketo, v kateri svetovno znane filmske ustvarjalce povpraša, kateri filmi so najboljši filmi vseh časov. V zadnji raziskavi je bilo vključenih več kot tisoč udeležencev, med njimi 358 režiserjev, med drugim tudi Quentin Tarantino, Martin Scorsese, Woody Allen, Francis Ford Coppola in drugi. Tukaj so rezultati – to so najboljši filmi vseh časov po mnenju najpomembnejših filmskih ustvarjalcev.

Najboljši filmi vseh časov po mnenju najpomembnejših filmskih ustvarjalcev:

Tôkyô monogatari (Tokijska zgodba, 1953)

Ganljiva zgodba japonskega režiserja Yasujirōja Ozu se osredotoča na starejši par, ki obišče svoje otroke, ki jih ni videl že več let. Izkaže se, da si otroci njunega obiska niso želeli, preveč so namreč zaposleni s svojimi življenji. Neverjetno žalostna zgodba, pri kateri bomo razmislili o svojih vrednotah in prioritetah.

2001: A Space Odyssey (2001: Vesoljska odiseja, 1968)

Kdo smo v tem vesolju? Posadka vesoljskega plovila Discovery One je na misiji, da to odkrije. Odpravi se na raziskovanje bližnje galaksije, da bi razumeli, zakaj vesoljci nadzorujejo Zemljo.

Citizen Kane (Državljan Kane, 1941)

To je film o ameriških sanjah, o tem, kako jih izpolniti in kakšne rezultate lahko to prinese. Kane, glavni junak, je obseden z močjo in denarjem, in to ga skoraj uniči. Film je režiral Orson Welles, ki je bil med drugim še producent, scenarist in glavni igralec filma.

8½ (Osem in pol, 1963)

Guido, glavni junak filma, je filmski režiser, ki snema nov film o preživetju človeštva po jedrski nesreči. Scena je pripravljena, igralci in scenaristi so pripravljeni. Toda Guido je v ustvarjalnem krču – ne ve, kje začeti in kako dobiti navdih. To krasno nadrealistično delo je delo italijanskega genija Federica Fellinija.

Taxi Driver (Taksist, 1976)

Travis Bickel je vojni veteran, ki dela kot taksist v nočni izmeni. Vsako noč se srečuje z umazanimi stranmi življenja v mestu in tako se odloči, da bo temu naredil konec. Njegove sanje so, da očisti mesto vse umazanije. Spektakularen film, ki spodbudi k razmišljanju.

PREBERITE ŠE: Filmi za podjetnike – filmi, ki bi si jih morali ogledati vsi, ki želijo biti poslovno uspešni

Apocalypse Now (Apokalipsa zdaj, 1979)

Eden najmočnejših vojnih filmov vseh časov razkriva grozote vojne in je veliko bolj vpliven in čustven kot katerikoli drugi film tega žanra. To je eden izmed filmov, ki bo spremenil naš pogled na svet in na njegovo zgodovino.

The Godfather (Boter, 1972)

Najbrž ne bomo našli osebe, ki ne pozna najravzpitejše ameriške družine Corleone. Film se še vedno uvršča kot najboljši predstavnik žanra kriminalne drame, po mnenju številnih pa je kar moderna biblija.

Vertigo (Vrtoglavica, 1958)

Hitchcockov film Vertigo že dolgo velja za temeljni film o samorefleksiji ter razumevanju razlike med iluzijo in realnostjo. To je film o neuslišani ljubezni in idealu lepote, ki si ga glavni junak želi tudi uresničiti.

Det sjunde inseglet (Sedmi pečat, 1957)

14. stoletje. Po desetih letih križarskih vojn se vitez Antonius Block in njegov oproda vrneta na Švedsko. Block je utrujen od življenja in nikakor ne najde volje, da bi živel dalje. Toda preden umre, se želi prepričati, da Bog obstaja.

Ladri di biciclette (Tatovi koles, 1948)

Film prikazuje tragedijo malega človeka v velikem svetu. Glavnemu junaku ukradejo več kot prepotrebno kolo. Brez njega ne more delovati, zato se s sinom odpravi iskat svoj dvokolesnik. Na videz nepomembni dogodek, ki je predstavljen s preprostimi orodji, brez zapletenih umetniških tehnik, simbolov in metafor, povzroči močan čustven odziv.