Leto se počasi bliža h koncu in kmalu nas bodo preplavili seznami “najboljših” leta 2015. Mi smo nekoliko pohiteli in sestavili seznam najboljših glasbenih albumov leta 2015 po mnenju uredništva.

Najboljši glasbeni albumi 2015 po izboru uredništva (razporejeni so po datumu izida): 

1. Björk: Vulnicura

Datum izdaje: 20. januar 2015.
Od pevkinega zadnjega albuma Biophilia so minila štiri leta. Islandska pevka Björk se je tokrat z devetim studijskim albumom vrnila nazaj k svoji priljubljeni temi – naravi. In k strtemu srcu. Vulnicura je Björkin najbolj oseben glasbeni album, skozi katerega se sprašuje o razpadu zveze z dolgoletnim partnerjem in v posluh ponudi najintimnejše misli.

2. Father John Misty: I Love You, Honeybear

Datum izdaje: 9. februar 2015.
Drugi studijski album ameriškega folk glasbenika Johna Tillmana, ki ga poznamo pod psevdonimom Father John Misty, je več kot uspešno nadaljevanje albuma Fear Fun iz leta 2012. Za vsemi plastmi ironije, ki jih prinaša album, je največja ironija gotovo ta, da lahko na videz tako zapleten in zmeden album skriva svojo pravo moč v nečem tako vsakdanjem in transparentnem, kot je to, da je njegov avtor sposoben spisati lepo melodijo.

3. Kendrick Lamar: To Pimp a Butterfly

Datum izdaje: 15. marec 2015.
Tretji studijski album ameriškega raperja Kendricka Lamarja je ambiciozen poskus, da avtor navdihne generacije, da spremenijo svet na bolje. Njegova politika lahko žai in njegov zvok nas lahko spravi v zadrego, vendar ni nobenega dvoma, da je album eden letošnjih najzanimivejših in najimpresivnejših glasbenih arfefaktov.

4. Sufjan Stevens: Carrie & Lowell

Datum izdaje: 31. marec 2015.
Za sedmi studijski album je ameriški glasbenik Sufjan Stevens prvič v svoji karieri odstranil vse umetno in odstrnil varnostne zavese ter nam pokazal svoja dela v vsej svoji neomajni lepoti. To mu je uspelo s pravo držo, upanjem, močjo in milostjo in s svojo glasbo je tokrat našel glasbeno in čustveno katarzično zmagoslavje.

5. Jamie XX: In Colour

Datum izdaje: 29. maj 2015.
Angleški producent in DJ, ki je znan po tako po svoji karieri kot tudi kot član londonske indie pop zasedbe The xx, je svoj drugi studijski album izdal maja letos. Album je bleščeč vrhunec in sad šestih let dela – muhaste balade, eksplozije dobre glasbe ter zgovorna in od povprečja odstopajoča sodelovanja z vokalisti.

PREBERITE ŠE: 10 najboljših izumov leta 2015 po izboru uredništva

6. Tame Impala: Currents

Datum izdaje: 17. julij 2015.
Currents je tretji studijski album avstralske psihadelične rock zasedbe Tame Impala. Kot vsaka odlična psihadelična glasba tudi ta album v nas izzove globoko spremenjeno stanje, ki ga na povzročijo določen substance, temveč kvečjemu žalost.

7. Julia Holter: Have You In My Wilderness

Datum izdaje: 25. september 2015.
Ameriška glasbenica Julia Hoter je septembra letos izdala četrti studijski album. Sproščen, osredotočen, očarljiv in veličastno zastavljen album.