Premožnejši si lahko privoščijo jesti, karkoli za vraga jim srce poželi. Ok, to je recimo prednost. A kaj, ko med "karkoli" štejemo tudi veliko čudnih reči, ki jim zgolj po sili razmer mnogi pravijo hrana, po vrhu vsega pa še drago stanejo. Kje najti najdražje jedi na svetu?

Ne, ne najdemo vseh teh čudnih ultra dragih jedi v Dubaju. No, nekatere že, a večino lahko srečamo povsod po svetu. V New Yorku si lahko denimo privoščite jastogovo kremno juho za tisoč ameriških dolarjev. Torej, obstajajo kraji po svetu, kjer prodajajo jedi, ki stanejo več, kot so letni zaslužki nekaterih. Pretiravanje? Malenkostno. Spodaj najdete najdražje jedi na svetu.

10. Fugu za 200 ameriških dolarjev

Riba fugu, napihovalka, velja za eno največjih japonskih specialitet. Pripravo jedi po navadi zaupajo le najbolj izkušenim kuharjem, saj je za gurmane lahko usodna že majhna napaka. Za pripravo fuguja uporabljajo posebne nože z lesenimi ročaji in izjemno tankimi, ostrimi rezili. Strežejo jo le najboljše restavracije na Japonskem.

Fugu za 200 ameriških dolarjev

Fugu za 200 ameriških dolarjev

9. Jastogova omleta za 1.000 ameriških dolarjev

Najdražjo omleto na svetu lahko naročite v restavraciji newyorškega hotela Le Parker Meridian. Jastogova omleta, za katero boste odšteli 1.000 ameriških dolarjev, je narejena iz krompirja, jajc, smetane, viskija, paradižnikovega soka in jastogovega mesa. Okrašena je, se ve, z dragim kaviarjem.

Jastogova omleta za 1.000 ameriških dolarjev

Jastogova omleta za 1.000 ameriških dolarjev

8. Burger Fleur 5000 za 5.000 ameriških dolarjev

Zagotovo najdražji burger na svetu prihaja iz Las Vegasa. Gre za preprost burger z mesom goveje pasme vagju, ki ga postrežejo s steklenico Chateaua Petrusa iz leta 1995. Seveda, dodani so tudi tartufi in gosja jetra, a za tako drag obrok bi pričakovali malo več. Kajne?

Burger Fleur 5000 za 5.000 ameriških dolarjev

Burger Fleur 5000 za 5.000 ameriških dolarjev

7. Lubenica Densuke za 200–6.000 ameriških dolarjev

Redke črne lubenice najdemo v japonski regiji Hokaido, kjer se prodajajo na dražbi (po navadi v času prvih letnih trgatev) za 3.000–6.000 ameriških dolarjev. Nekoliko ceneje jih lahko najdete v Torontu, in sicer za 200 ameriških dolarjev.

Lubenica Densuke za 200 - 6.000 ameriških dolarjev

Lubenica Densuke za 200 – 6.000 ameriških dolarjev

6. “Posh” pita za 9.484 ameriških dolarjev

V skupino najdražjih pit na svetu spada tudi “posh” pita, ki si jo lahko privoščite v hotelu The Lord Dudley v avstralskem Sydneyju. Vsebuje file govedine vagju, japonsko kobeansko govedino, dva jastoga, suhe italijanske jurčke, dve steklenici omake Penfolds Grange, ročno fermentirano listnato testo, francoske tartufe in nemške zlate lističe.

»Posh« pita za 9.484 ameriških dolarjev

»Posh« pita za 9.484 ameriških dolarjev

PREBERITE ŠE: Najbolj šokantni nakupi vseh časov

5. Pica Louisa XIII. za 12.000 ameriških dolarjev

Pica Louisa XIII. za 12.000 ameriških dolarjev

Pica Louisa XIII. za 12.000 ameriških dolarjev

Pica Renata Viole je velika stvar. Mojster picopeke je zasnoval tole jed za dve osebi in s postrežbo na domu. Namenjena je le izbranim strankam. Postrežejo jo s konjakom najvišje možne kakovosti – Remy Martin Louis XIII.

Zanimivo, testo je pripravljeno 72 ur vnaprej. Seznam sestavin, ki jih pica vsebuje, pa je naravnost fantastičen: avstralska roza sol, tri vrste kaviarja (namočenega v šampanjec), organska bivolja mocarela, norveški jastog (mariniran v konjaku) in sredozemske kozice.

4. Pita z angleško govedino vagyu za 15.900 ameriških dolarjev

Pita je polnjena z gobicami, mesom goveje pasme vagju, črnimi tartufi, zlato folijo in rdečim vinom Mouton Rothschild. Pita se postreže s šampanjcem in lahko nahrani 8 oseb. Mmm … zdi se, da jo je vredno pokusiti.

Pita z angleško wagyu govedino za 15.900 ameriških dolarjev

Pita z angleško wagyu govedino za 15.900 ameriških dolarjev

3. Zamrznjena čokoladna sladoledna kupa za 25.000 ameriških dolarjev

Čokoladni sladoled, narejen iz 28 različnih kakavov, okrašen z jedilnim zlatom, postrežen v čaši z zlatim dnom, ki ga lahko ravno tako pojemo. Ah, in 14 od teh kakavovih vrst je najdražjih na svetu.

Na dnu se skriva zapestnica iz 18-karatnega zlata z vgrajenimi diamanti. Želite še več za to ceno? Domov lahko odnesete tudi zlato žlico z diamanti, s katero boste kupo pojedli. In kje vam bodo slavno sladico postregli? V New Yorku na Serendipityju 3.

Zmrznjena čokoladna sladoledna kupa za 25.000 ameriških dolarjev

Zmrznjena čokoladna sladoledna kupa za 25.000 ameriških dolarjev

2. Kaviar almas za 34.500 ameriških dolarjev (za pribl. 1 kg)

Kaviar almas ni povsem navaden kaviar. Je biserno bele barve in ima značilno gobasto teksturo. Pridobivajo ga iz jesetrov, ki so stari okoli 60 in 100 let ter lahko tehtajo približno toliko kot Volkswagnov hrošč. Po navadi ga prodajajo v zlatih posodicah, najlažje je dobavljiv v Iranu.

Kaviar Almas za 34.500 ameriških dolarjev

Kaviar Almas za 34.500 ameriških dolarjev

1. Čokoladni puding Fabergé za 34.500 ameriških dolarjev

Za “samo” 34.500 ameriških dolarjev si lahko privoščite fantastičen čokoladni puding izpod rok Marcyja Guiberta, šefa kuhinje v hotelu Lindeth Howe Country House. Do slastnega okusa bi morali potovati do jezera Windermere na angleškem polotoku.

Slaščica je narejena iz štirih vrst belgijske čokolade, ki ji je dodan okus breskve, pomaranče in viskija. Izdelava zahteva tudi užitne zlate lističe. Na vrhu sladice, ki je postrežena z vrhunskim desertnim vinom in v užitnem Fabergéjevem jajcu, je diamant.

Ne samo da boste postreženi z najboljšo čokolado na svetu, uživali boste v absolutni slaščičarski mojstrovini.

Čokoladni puding Fabrege za 34.500 ameriških dolarjev

Čokoladni puding Fabrege za 34.500 ameriških dolarjev