Število kampanj za ozaveščanje o varnosti v prometu mrgoli, a še zmeraj počnemo neumnosti za volanom.

Ko govorimo o varnosti v prometu, se vsi spomnimo telefoniranja, brskanja po spletu in snemanje videov ali fotografij. A obstajajo številne druge nepriporočljive stvari, ki jih počnemo med vožnjo, a se jih ne zavedamo.

Noge na armaturni plošči

Če radi položite noge na armaturno ploščo, je čas, da to navado opustite. Če se zgodi avtomobilska nesreča, naj bi jo oseba, ki sedi na tem mestu in v tem položaju, odnesla najslabše. Ko se zračna blazina sprosti, je velika verjetnost, da bo potisnila vaše noge k obrazu, kar bi lahko vodilo do grozovitih poškodb. V tem položaju imate manjši nadzor nad telesom, kar vam onemogoča preprečevanje poškodb.

Oblačenje

Morda ste videli zgolj v filmih, a nekateri ljudje se med vožnjo preoblačijo. To naj bi bilo zelo nevarno. Predstavljajte si, da si oblačite majico, pa se ta zatakne, ali obuvate nogavice, pa se sklonite preveč k nogam  … Kaj vse se lahko v eni sekundi zgodi?

Mnogi ljudje imajo tudi navado, da v svojem avtomobilu hranijo rezervna oblačila (če jim je prevroče ali premrzlo). Verjetno je bolj smotrno, da prilagodite temperaturo v avtomobilu ali se ustavite na počivališču in se oblečete tako, da vam bo čim bolj udobno.

Spanje sovoznika

Sedite na sovoznikovem sedežu in načrtujete, da boste spali? Slaba ideja! Vsi smo verjetno slišali za znanstveno dokazano dejstvo o nalezljivosti zehanja. Juergen Zulley, raziskovalec spanja in profesor biološke psihologije, pravi, da potniki, ki spijo na sovoznikovem sedežu, lahko povzročijo zaspanost voznika.

Upravljanje vozila s komolci ali koleni

Veliko ljudi med vožnjo počne različne stvari – jedo, se ličijo, brskajo po predalniku ali torbici, zato njihove roke niso proste. Takrat se začne vožnja s koleni ali komolci. Jasno je, da to naj ne bi bilo varno. Že ko ste delali izpit, ste se učili, da morate držati roke na volanu, ker  naj bi bili le tako varni.

Živali

Prevažanje ljubljenčkov v avtomobilu ni nova stvar, a ti, če niso primerno nameščeni v avtu, lahko povzročijo nesrečo. Med vožnjo je najbolj nevarno, da vam ljubljenček sedi v naročju. Tudi če hišni ljubljenček sedi na sovoznikovem sedežu, se prepričajte, da bo res miroval, saj obstaja velika verjetnost, da vas zmoti, ker so živali nepredvidljive.

Branje

Branje med vožnjo verjetno tudi ne sodi med najbolj pametne stvari, ki jih lahko izvajate v avtomobilu. Pošiljanje sporočil velja za nevarno, a branje naj bi bilo še slabše, saj naj bi močno vplivalo na vašo koncentracijo zaradi tega, ker se preveč poglobite v vsebino knjige.

Telefon, petke in petje

Verjetno ni treba namenjati besed petkam, telefonu ali petju, saj že od nekdaj mnogi opozarjajo na nevarnosti, ki jih neprimerna obutev, petje in uporaba pametne tehnologije povzročajo.

Za ženske je bolje, da imate rezervni par čevljev v avtu, ki jih boste med vožnjo obule. Upravljanje avtomobila s petkami naj bi bilo nevarno, saj se lahko med vožnjo petka zatakne.

Petje lahko vpliva na vaše počutje, saj lahko postanete preveč navdušeni ali obremenjeni z glasbo.

V raziskavah ugotavljajo, da čezmerna uporaba telefona vpliva na počasnejši reakcijski čas.